Popočitniški stres

Uporabni triki, da vrnitev z dopusta ne bo pretežka

Tea Dečman
31. 8. 2021, 21.30
Deli članek:

Večina ljudi pozna neprijeten, celo stresen občutek, ko se po tednih brezskrbnega poležavanja in lagodnega življenja vrne v realnost.

dreamstime
S počitnic se vrnite vsaj dan ali dva pred odhodom v službo. Tako boste imeli čas, da se postopoma privadite vsakdanu.

Prišel je dan, ko se je treba spet soočiti z realnostjo ter se spoprijeti z delovnimi nalogami in vsakdanjimi obveznostmi. Namesto da bi pokali od energije in novih zamisli, pa ste zaskrbljeni, brezvoljni in napeti. Kaj storiti? Ponujamo vam nekaj nasvetov, da bo prehod v vsakdan lažji in zabavnejši.

Privadite se

S počitnic se vrnite vsaj dan ali dva pred odhodom v službo. Tako boste imeli čas, da se postopoma privadite vsakdanu in se počasi vrnete v stare tirnice. V tem času razpakirajte in pospravite prtljago, operite perilo in uredite vse potrebno, da vam bo v stanovanju prijetno. Če je treba, si zavrtite zgoščenko z zvoki šumenja morja, ki vas bo sprostila, ali pa prižgite dišečo svečo, katere vonj vas spominja na počitnice (na primer vonj borovcev).

Družite se s prijatelji

Verjetno ste na dopustu pogrešali svoje prijatelje in znance, sorodnike, sosede, sodelavce in zagotovo jim imate povedati veliko lepega o počitniških dogodivščinah. Povabite jih na kosilo in jim ponudite tipično jed iz dežele, ki ste jo obiskali. Ob dopustniških prigodah pa obujajte spomine na prijetne dni.

Uredite počitniške fotografije in razstavite spominke

Da počitniške fotografije ne bi utonile v pozabo, jih čim prej uredite in jim v albumu pripišite duhovite komentarje, ki vas bodo vedno znova nasmejali. Tudi spominki igrajo podobno vlogo kot fotografije, saj nas spominjajo na počitnice, poleg tega imajo za nas po navadi veliko vrednost, ker prihajajo iz kraja, ki nam je ljub. Postavite jih na ogled in ob pogledu nanje se boste lahko vsaj za trenutek vrnili v svoj počitniški raj.

Arhiv
Razmislite o naslednjem kraju, ki bi ga radi obiskali, in načrtujte naslednje počitnice.

Načrtujte naslednje počitnice

Poletne počitnice so običajno res daljše od drugih, vendar nikar ne zanemarite jesenskih, zimskih in spomladanskih počitnic, o katerih lahko že razmišljate. Prav tako lahko že načrtujete, kam se boste podali za novo leto, ki bo tu, kot bi mignil. Razmislite o naslednjem kraju, ki bi ga radi obiskali, preverite cene in počasi začnite varčevati. Če boste od vsake plače prihranili nekaj denarja, se vam bo to v več mesecih bogato obrestovalo. Torej, že veste, kam jo boste mahnili naslednjič?