kolesarska kondicija

Kako dobro ste pripravljeni na potep po kolesarskih poteh?

Tea Dečman
29. 8. 2021, 13.02
Deli članek:

Kolesarjenje je čudovit šport, ki združuje družinske člane v redkih skupnih uricah ter poskrbi za duha in telo, tako da je srce ravno prav obremenjeno, sklepi pa razbremenjeni.

dreamstime
Kolesarsko kondicijo stopnjujte počasi in svojemu telesu pustite čas, da se samo prilagaja na nove izzive.

Najprej pravilno nastavite višino sedeža. Če imate pri kolesarjenju bolečine v sprednjem delu kolena, je morda vaš sedež prenizko nameščen, zaradi česar se noge med kolesarjenjem premalo iztegujejo. To je pogosta napaka začetnikov, saj se večina ljudi počuti bolj udobno in samozavestno, če njihova stopala dosežejo tla. Zaradi napačne višine sedeža lahko dolgoročno tvegate poškodbe, zato bodite pozorni, da je noga ob pritisku na pedal vedno skoraj iztegnjena. Pri pravilni višini sedeža mora biti koleno ob pritisku na pedal rahlo pokrčeno, medenica se ob tem ne sme zibati, biti mora fiksirana na sedež.

Ne obremenjujte se z opremo

Da bi postali kolesar, ne potrebujete čudovitih oblačil, kolesarskih čevljev, novih nogavic ali vrhunskega kolesa. Seveda je lahko lična nova oprema zelo zabavna, vendar ni nič boljšega od občutka, ko na vzponu z vožnjo starega kolesa prehitiš skupino kolesarjev z vrhunskimi karbonskimi kolesi. Pomembno je, da si vzamete nekaj časa in se preprosto odpravite na pot ter vozite. O morebitnih nadgradnjah opreme lahko razmišljate pozneje. Za začetek boste zagotovo potrebovali nekaj osnovnih stvari, kot je denimo kolesarska čelada, vendar se ne obremenjujte s tem, da bi za nakup nove opreme zapravili kupe denarja.

Izogibajte se prevelikih vzponov in razdalj

Začetniški elan pogosto povzroči, da hočemo v kratkem času doseči preveč, temu pa sledijo poškodbe. Kolesarsko kondicijo stopnjujte počasi in svojemu telesu pustite čas, da se samo prilagaja na nove izzive. Ne pozabite na ogrevanje v prvi tretjini vožnje, nato kolesarite v ritmu, v zadnji tretjini pa od sebe dajte vse, kar zmorete. Seveda preudarno, da ne tvegate izgorelosti in omotice.

Uporabljajte prestave

Prestave na kolesu niso kar nekaj, ampak še kako vplivajo na kakovost vožnje. So nekakšno odrešilno orodje, ki vpliva na to, da vam bo vožnja v užitek, saj lahko še kako dobro razbremenijo telo. Kolesarite v enakomernem ritmu, nikoli v prazno ali na vso moč.