Zanimivosti

Poletje 2021 bo vroče. Kaj lahko za vas storijo senčila?

Oglasno sporočilo
14. 6. 2021, 09.27
Posodobljeno: 14. 6. 2021, 10.07
Deli članek:

V Sloveniji lahko letos pričakujemo suho in vroče poletje z vročino, ki se bo nad Evropo širila od Portugalske, Španije in Italije in se z nadpovprečnimi temperaturami zadržala tudi v avgustu, pravi napoved vodilne svetovne službe za meteorologijo AccuWeather. »Vročina običajno prihaja v valovih, tako celovito pa je prisotna zelo redko,« ocenjuje njihov meteorolog Tyler Roys. Torej: ste že popolnoma pripravljeni na tiste sončne dneve, ki pregrevajo domove in ustvarijo neprijetno klimo za bivanje in spanje, ali bi pred prihodom vročega poletja morda želeli prebrati še kakšen nasvet?

VELUX
Od tega, kako zelo si želite ustaviti sončne žarke in kakšne želje morda še imate poleg tega, je odvisno, kakšna zunanja senčila boste izbrali.

Najučinkovitejši ukrep, s katerim lahko zavarujete svoj dom pred neprijetno visokimi temperaturami poletnih dni je, da sončnih žarkov ne spustite skozi okna. Pravzaprav niti do okna ne, če smo povsem natančni. V tem pogledu so najučinkovitejša zunanja senčila, ki preprečujejo, da bi sonce ogrevalo stekla, vročina pa dosegala notranjost prostorov.

Najodločnejši zaveznik so alu rolete

Bivanje v mansardi, kjer nimamo ustrezne zaščite pred pregrevanjem, je lahko prava nočna mora. Najbolj brezkompromisnega zaveznika v boju proti poletni vročini boste našli v zunanjih ALU roletah VELUX. S popolno zatemnitvijo prostora dajejo največjo zaščito proti vročini, obenem pa nudijo zmanjšanje hrupa – bodisi od prometa bodisi padavin – in izboljšano izolativnost okna. Rolete imajo daljinsko upravljanje in električni ali celo solarni pogon. Od koder koli v prostoru jih lahko upravljate s pomočjo stikala VELUX INTEGRA®. Medtem ko so električne povezane z omrežjem, jih pri solarnem poganja zmogljiva baterija, ki se polni s sončno energijo; tudi če ni sončne svetlobe, omogoča do 600 premikov rolete.

ALU rolete stoodstotno odgovarjajo na številne zahteve ne glede na podnebje ali letni čas: popolna zatemnitev prostora je mogoča v vsakem trenutku dneva, podarjen vam je bolj kakovosten spanec, preprečeno pregrevanje mansarde poleti in izgubljanje toplote pozimi.

Mojstrica kompromisov je roleta SOFT

Komur se najvišje poletno sonce nekaj dni zapored zaganja skozi nezaščitena okna, se mu tudi najkrajše poletne noči zdijo odločno predolge in kakovost bivanja v mansardi daleč od udobnega. Da to ne bo vaš primer, lahko preventivno poskrbi zunanja roleta SOFT. Kot pove ime, je mehkejša, iz trpežnega gumiranega materiala, ki je odporen na različne vremenske razmere. Roleta SOFT nudi zatemnitev, optimizira temperaturo v prostoru in naredi manj slišen hrup iz okolja. Priloženo ima brezžično stikalo, katerega povezavo z roleto so nastavili že v tovarni. Tudi to roleto lahko po vaši želji poganja solarna baterija.

VELUX
Mehka roleta SOFT se elegantno prilega strešnemu oknu, njeno stabilnost pa povečujejo vodila iz odpornega aluminija.

Ravno prav zastrto z mrežastim senčilom

Z izjemno učinkovitostjo se lahko pohvali tudi zunanje mrežasto senčilo, vendar po malce drugačnih kriterijih. Senčilo je napeto nad steklom na zunanji strani okna; tam zadrži del sončne toplote in jo odda v okolico. Ima pa še to čudovito lastnost, da ne preprečuje pogleda na okolico. Upravljate ga z notranje strani in ga lahko, ko ni v uporabi, spravite pod zgornjo kapo obrobe. Zunanja mrežasta senčila MHL so najbolj primerna za tiste prostore, kjer si sicer želite preprečiti pregrevanje, a potrebujete le senčenje. Takšna situacija je običajno v dnevni sobi, kuhinji, pisarni in morda otroški sobi – tam, kjer otroci pišejo naloge ali se igrajo. Ob njihovi postelji – enako velja za vaše spalnične prostore – se rolete zaradi zmožnosti zatemnitve vseeno obnesejo bolje.

VELUX
Zunanje mrežasto senčilo VELUX ustavi sončne žarke, še preden pridejo do stekla, prosojna tkanina pa dopušča, da še vedno uživate v razgledu.

Finalni korak do idealne rešitve

Lahko bi rekli, da vas od popolnega udobja v mansardi s temi tremi zunanjimi Veluxovimi senčili loči le še to, da tudi gumb na daljincu za idealno klimo v prostoru pritisne nekdo namesto vas. Točno to željo številnih uporabnikov strešnih oken so dejansko razbrali pri danskem proizvajalcu strešnih oken in se seveda odzvali. Njihov sistem VELUX Active nudi dodatno zaščito pred vročim poletjem tako, da glede na kakovost zraka v prostoru, vremensko napoved ter zunanje temperature samodejno regulira senčenje, odpiranje oken in prezračevanje. V povezavi s senzorji NETATMO ustvarja tehnološko najbolj napredno rešitev na tržišču in obenem najbolj preprosto pot do idealne klime v vaši mansardi. Omenimo še najsodobnejšo možnost nadzora izdelkov VELUX INTEGRA® imenovano VELUX App Control. Ta vam omogoča, da strešna okna in rolete upravljate neposredno s svojega pametnega telefona.

VELUX
VELUX App Control nudi upravljanje vseh oken in senčil, ki imajo vgrajen sistem Integra, prek mobilne aplikacije.

Kakšno bo torej vaše poletje, je v veliki meri odvisno od vas; pred vročino se zaščitite pravočasno. Za podrobnejše informacije s spleta snemite vodnik za izbiro Veluxovih senčil in obiščite spletno stran, kjer so predstavljene najbolj učinkovite rešitve v boju proti poletnemu pregrevanju prostorov.