Zanimivosti

Moška koža vsebuje več kolagena kot ženska

T.D.
13. 5. 2021, 21.49
Deli članek:

Zgradba kože pri ženskah in moških je popolnoma enaka, ni pa enako, kako se koža obnaša, kako je videti in kakšna je po fizikalnih značilnostih. Nekaj je odvisno od genetike, nekaj od hormonov.

Dreamstime
Gube se pojavijo tudi pri moških, vendar jim ne povzročajo takšnih skrbi kot ženskam. Gube se pri moških pojavijo pozneje kot pri ženskah, a ko nastanejo, že takoj oblikujejo polno brazdo.

V drogerijah so bile police, ki so namenjene moškim, nekoč obložene s pripomočki in potrebščinami za britje ter moškimi mili, ki so bili večinoma kar 2 v 1, torej namenjeni tako koži kot lasem. Danes so na moških policah še različni kozmetični preparati za nego brade in izjemno veliko različnih moških krem: kreme za kožo obraza, losjoni za telo, učvrstitvene kreme za telo, olja in vitaminski pripravki, kreme za nego moške kože okoli oči … Ste se kdaj vprašali, ali so v tej kozmetiki enake sestavine kot v kozmetiki za ženske, le da so morda vonji in videz embalaže prilagojeni bradatim mišičnjakom, kakršni bi radi bili naši najdražji? Ali je razlikovanje med ženskimi in moškimi izdelki potrebno? Je dejansko narobe, če se moški že leta maže z našima dnevno in nočno kremo za obraz?

Razlike med žensko in moško kožo

Verjetno si mislite, da med moško in žensko kožo ne more biti velike razlike. Pa je res tako? Zgradba je popolnoma enaka, ni pa enako, kako se koža obnaša, kako je videti, kakšna je po fizikalnih značilnostih. Nekaj je odvisno od genetike, nekaj od hormonov. Moška koža je v povprečju za približno 20 odstotkov debelejša od ženske kože. Vsebuje več kolagena in je videti bolj napeta ter čvrstejša. Do 40. leta se stara počasneje kot pri ženskah, potem pa relativno hitreje. Tudi pore so pri moških večje kot pri ženskah in izločanje loja je intenzivnejše. Gube se pojavijo tudi pri moških, vendar jim ne povzročajo takšnih skrbi kot ženskam. Gube se pri moških pojavijo pozneje kot pri ženskah, a ko nastanejo, že takoj oblikujejo polno brazdo.

Moška koža manj suha od ženske

Praviloma je v moški koži več sebuma, koža je bolj mastna, ampak tja nekje do 60. leta o tem ne moremo več govoriti. Zato so potrebne kreme tudi za telo in oljne kopeli, ki naredijo zaščitni sloj. Drugače je koža suha, poka in je vneta ter pekoča, še posebej na golenih in podlakteh. Moška koža v zgodnjih letih tudi izgublja manj tekočine kot ženska, torej se v primerjavi z njo manj izsuši. Tudi elastičnost moške kože je nekje do 40. leta boljša, nato pa zelo hitro upade.

Imajo moške kreme drugačne sestavine?

Kozmetični preparati so si zelo podobni po osnovnih sestavinah. Učinkovine, pa naj bodo naravne ali kozmetične, so namenjene tipu kože – suha koža potrebuje drugačne kot mastna. Načeloma ni velike razlike v sestavinah med izdelki za nego ženske in za nego moške kože. Vsekakor pa dermatologi zagovarjajo uporabo krem, še posebej vlažilnih, tudi za moške. Moški se načeloma več in pogosteje potijo kot ženske, zato se tudi več umivajo, kar še dodatno izsuši kožo. Pri tem močna mila velja uporabljati le na nekaj mestih, ne pa za celotno telo. Koža z leti izgublja zaščitni sloj in izloča vse manj maščobe, tako da je ob športu in hkratnem staranju hitro presuha.

Ni potrebe po dragi kozmetiki

Dermatologi zelo spodbujajo oljne kopeli, če imajo ljudje kopalno kad. Okopati se je precej bolj preprosto kot celotno telo namazati s kremo. Ko prideš iz kopeli, kožo zgolj »potapkaš« in je lepo namaščena. Moški se gotovo ne marajo mazati z olji in kremami po celotnem telesu.