Zanimivosti

Slovenija mora za svoje odpadke poskrbeti sama – a kako?

Oglasno sporočilo
11. 5. 2021, 09.46
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 09.56
Deli članek:

Odkar je Kitajska prepovedala uvoz tujih odpadkov, se mora Evropa znajti po svoje. Evropska komisija je zato začela države članice spodbujati, da vsaka za svoje odpadke poskrbi sama. Večina držav ima sežigalnice, Slovenija pa s pomočjo podjetij, med katerimi so Interseroh, Alpla in Donat, razvija inovativne metode ponovne uporabe odpadne plastike.

S pomočjo naprednih tehnologij v Sloveniji že potekajo projekti, ki odpadni plastični embalaži, med drugim tudi zeleni PET embalaži, omogočajo ponovno uporabo. Z novo strategijo in prenovo blagovne znamke Donat se je podjetje Atlantic Droga Kolinska odločilo, da poišče najboljšo rešitev, ob dejstvu, da današnji sodobni potrošnik posega po plastični embalaži, ki je bolj priročna in enostavna za uporabo. Skupaj s podjetjem Alpla so začeli s projektom, t.i. sistemom popolnega kroženja (do zelenega za zeleno), katerega pomemben del predstavljajo tudi deležniki za zbiranje in predelavo ne bi bilo možno izpeljati. Med njimi je tudi Interseroh, ki v sistemu popolnega sistema kroženja plastike iz odrabljene plastenke zagotovi sekundarne surovine za novo PET plastenko. V krožnem gospodarstvu namreč velja, da odpadek ne sme ostati odpadek, ampak je le vir ali surovina za nove izdelke. Ekonomija zaprte zanke tako s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov zmanjšuje količino odpadnih materialov in ohranja naravne vire. Za hitrejši prehod v trajnejšo, pametno družbo je Evropska komisija leta 2015 ambiciozno predlagala, da bi do leta 2025 v Evropski uniji reciklirali najmanj 55 % vse plastične embalaže.  

Interseroh, Alpla in Donat s popolnim sistemom kroženja odpadkov pomembno prispevajo k razbremenjevanju slovenskega okolja. Podjetji Interseroh in Alpla blagovni znamki Donat pomagata pri uresničevanju popolne zanke, za katero Interseroh zagotovi določene količine odpadne PET zelene plastične embalaže, jo s pomočjo partnerjev reciklira ter tako ustvari novo 100-odstotno reciklirano plastenko. Da bi zagotovili učinkovito gospodarjenje z izdelki in materiali v zanki ter hkrati ohranili njihovo vrednost, morajo pri tem sodelovati vsi deležniki v verigi, tudi trajnostno usmerjeni trgovci in ozaveščeni potrošniki. Kakovost in količina pridobljenih recikliranih surovin je namreč neposredno odvisna od kakovosti dela z izdelkom v vsaki etapi njegovega življenjskega kroga – od nabave in zasnove izdelka do trženja, uporabe in na koncu recikliranja odpadnega materiala.

V podjetju Interseroh v vseh fazah projekta – od nabave in zasnove izdelka do trženja, uporabe in recikliranja – skrbijo za kakovost dela, ki neposredno vpliva na kakovost in količino pridobljenih recikliranih surovin. Med pomembne korake, katerim v ekonomiji zaprte zanke uspešno sledijo, na samem začetku sodi nakup materiala od sortircev. V nadaljevanju postopka predelave odpadne plastenke reciklerji poskrbijo za ustrezno reciklažo. Zagotavljajo tudi ločevanje po barvah in materialih iz izključno PET plastike, iz katere so tudi plastenke Donat. Zmotno je razmišljanje, da lahko recikliramo samo prozorno plastenko. V Sloveniji smo s tem projektom dokazali, da lahko zanko zapremo tudi v zeleni barvi (zelena za zeleno). Z ozirom na okolje v podjetju Interseroh in Alpla delujejo tudi pri organizaciji učinkovite logistike, saj na njihovi poti od nabave sekundarnih surovin do njihovega sortiranja in predelave stremijo k čim manjšim ogljičnim odtisom.

Ob vedno bolj pogosti uporabi izdelkov za enkratno uporabo je sistem kroženja na področju odpadne plastike še toliko bolj pomemben. Z njim podjetja zmanjšujejo porabo primarnih virov in posledično zmanjšujejo negativne pritiske na okolje. Ob tem je pomembno poudariti, da pri zapiranju zank pomembno vlogo igra tudi promocija ekološkega načina poslovanja ter vzpodbujanje potrošnikov – od uporabe ustreznih izdelkov do zavedanja, da je odpadke potrebno pravilno ločevati in za njih v naslednjih korakih ustrezno poskrbeti.