Pod drobnogledom

Kakavovi kosmiči za zajtrk? V eni porciji občutno preveč sladkorja

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)
11. 5. 2021, 20.29
Deli članek:

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so opravili primerjalni test kakavovih kosmičev in ugotovili, da vsebujejo preveč sladkorja. Najstniki s takimi kosmiči za zajtrk zaužijejo že več kot polovico priporočene največje dnevne količine sladkorja.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Kosmiče in žitarice sicer uvrščamo med zdravo in uravnoteženo prehrano in jih nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo za zajtrk ali malico, a se kakavovi kosmiči žal ne morejo uvrstiti mednje. Poleg že omenjenih presežnih vrednosti sladkorja so to visoko predelana živila, ki za otroke in mladostnike nikakor niso primerna.

Med pandemijo več čezmerne teže pri otrocih

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so osnovnošolci v času pandemije kot vzroke povišane telesne teže poleg pomanjkanja telesne dejavnosti navajali še nekontrolirano uživanje hrane, da bi ublažili negativni stres, ter na splošno pretirano uživanje mastne in ocvrte hrane ter kosmičev za zajtrk. 

Rezultati testa so pokazali, da kosmiči, ki jih otroci pogosto uživajo za zajtrk, vsebujejo prevelike količine sladkorja. Eden izmed testiranih izdelkov ga vsebuje celo več kot 36 gramov na 100 gramov izdelka, kar je enako osmim kockam sladkorja (1 kocka = 4 g). Kakavovi kosmiči glede na to pravilo niso prav zdrava izbira. 

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)
Tabela kakavovih kosmičev

Kako je z vitamini in minerali?

Kljub neugodni hranilni sestavi je več kot polovica izdelkov obogatena z vitamini in minerali, zato so na njihovi embalaži lahko zapisane prehranske trditve, na nekaterih celo zdravstvene, ki niso povsem resnične.

Po mnenju ZPS proizvajalci take navedbe uporabljajo predvsem zato, da pritegnejo pozornost staršev, ki se tolažijo, da bodo z izbiro takega izdelka otroku zagotovili vsaj zadostno količino vitaminov in mineralov, če si že pri sladkorju zatiskajo oči. A kljub temu se je uživanju kakavovih kosmičev bolje izogniti. Namesto tega otroku raje ponudite polnovredna, nepredelana žita ter sveže sadje in zelenjavo.

Preberite hranilno tabelo

Ne glede na navedbe na embalaži, ki vabijo k nakupu, zmeraj preverite tudi hranilno tabelo. Test kakavovih kosmičev znova dokazuje, da bližnjic pri izbiri ni. Za potrošnike so v tabeli navedene pomembne informacije o hranilni vrednosti izdelka, ki pokažejo tudi morebitno neprimernost izdelka.