KAKOVOST BIVANJA

Ni vseeno, kako čistite in vzdržujete leseno pohištvo

Mare Koren
14. 5. 2021, 06.38
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 08.45
Deli članek:

Vse bolj se vračamo nazaj k naravi, in če smo nekoč z veliko vnemo na tla polagali itison in linolej, se na tla ponovno vrača les, ki v domove prinaša domačnost, toplino in pridih narave. Les ima številne prednosti pred drugimi materiali, vendar potrebuje posebno nego pri vzdrževanju in čiščenju.

Dreamstime
Parket je preprost za obnovo, saj ga le pobrusimo.

Če smo še pred kratkim posegali po minimalizmu in iz nekoliko dotrajanih domov odstranjevali lesene strope, ki so bili narejeni iz ladijskega poda, ali pa stenske opaže, se les skoraj neopazno ponovno vrača v naša domovanja. Poleg sicer izjemno obstojnega vinila se številni v novogradnjah ponovno odločajo za lesen parket in opaž ter čudovite predelne stene, narejene iz lesa. Les še vedno dojemamo kot žlahten naraven material, ki zagotavlja toplino in dobro zvočno izolacijo, ob vsem tem pa je preprost za vzdrževanje. Ima dolgo življenjsko dobo in se ga da ob primerni negi tudi obnavljati.

Talne obloge, stopnice, delovne površine

Les se sicer v naših domovih še zmeraj najpogosteje pojavlja kot talna obloga, saj omogoča dolgotrajno uporabo, skoraj vse njegove različice pa je mogoče obnoviti, prav tako zamenjati dotrajane ali poškodovane dele za precej nizek strošek. Ponudba lesenih talnih oblog je precej pestra in danes omogoča različne vzorce in vrsto lesa, prav tako slog in ceno. A nikar ne pozabimo, da gre za masivno talno oblogo, ki je s pomočjo proizvodnje tako napredovala, da jo lahko uporabljamo tako surovo oziroma nelakirano kot oljeno oziroma lakirano.
Če ostanemo pri talnih oblogah, danes lahko izbiramo med klasičnimi parketi, sestavljenimi iz deščic, ki omogočajo ladijsko polaganje, v vzorcu ribje kosti, kvadratov … Nikar pa ne pozabimo, da se les vrača tudi na druge površine – na stopnice, delovne pulte ..., popularne so lesene konstrukcije hiš, ki omogočajo nizke stroške in eko gradnjo ter bivanje. Vse več lesa, in ne zgolj iverice, je prisotnega tudi v pohištvu. Masivni in skladno oblikovani kosi lesenega pohištva danes ponovno predstavljajo prestiž, hkrati zagotavljajo dolgotrajno uporabo in kakovost.

Vse bolj prisoten tudi v kopalnici

Tako lesene talne kot tudi stenske in stropne obloge zagotavljajo v prostoru toplino in domačnost. Pogosto se danes uporabljajo tudi pri načrtovanju kopalnic. V tem primeru je treba upoštevati seveda namembnost prostora in vrsto ogrevanja. Zato za kopalnice izbiramo vrste lesa, ki so odporne proti vlagi, pri izvedbi pazimo, da izberemo izkušene izvajalce, obenem pa poskrbimo za ustrezno zaščito. 

Čiščenje

Les nam zagotavlja trajnost in eno ključnih sestavin pri opremljanju našega doma, a moramo priznati, da spada med precej občutljive vrste materialov, saj se hitro poznajo grobe mehanske poškodbe. Pred temi se lahko zavarujemo na precej preprost način. Če se vhod v naš dom začne z lesenimi tlemi, na tla položimo trpežen predpražnik ali preprogo, ki bo zadržala umazanijo, kamenje in vlago. Tako boste preprečili poškodbe laka in lesa. Pazimo tudi na parket, ki ga imamo v kuhinji in dnevni sobi, zato stole, mize in sedežno garnituro opremimo s podložki iz filca, ki bodo pri prestavljanju preprečili nastanek risov in mehanskih poškodb. Prav tako pohištva ne prestavljamo z vlečenjem, ampak je le z dviganjem in prestavljanjem. Lak nam zagotavlja delno mehansko zaščito, zato bosta za čiščenje lakiranega parketa zadostovala sesalnik z mehko krtačo in čiščenje z vlažno krpo in specialnim čistilom. Ne pretiravamo z mokrim čiščenjem, prav tako lakirane površine občasno premažemo s sredstvi za nego lakiranega parketa. Podobno čistimo oljene parkete in voske, pri čemer jih s specializiranimi čistili in loščili primerno negujemo in obnavljamo.