Zanimivosti

Večje zaloge potrebujejo tudi primerno hrambo

Z.F.
9. 11. 2020, 21.05
Posodobljeno: 25. 2. 2024, 08.55
Deli članek:

V času, ko virus prežema naša življenja, je smiselno poskrbeti za večje zaloge hrane in se tako odreči vsakodnevnemu obisku trgovine. To pa zahteva primerno shranjevanje. Kam shraniti krompir, ob čem se »dobro počutijo« jabolka?

Profimedia
Česar vam ni uspelo pojesti za kosilo, lahko hranite v hladilniku, a ne dlje od dveh dni.

Zaloge hrane so v teh negotovih časih še kako primerna odločitev vsakogar, še boljše je, če nam je jesen sama prinesla nekaj teh zalog. Pa vendar hrano pogosto shranjujemo na napačnih mestih. Pogosto si želimo kar največ živil shraniti v hladilnik, a potem za številna živila ni potrebe. Zadostoval bo temen in suh prostor, z nekoliko nižjo temperaturo, kot jo imate v stanovanju.

Česen in čebula

Profimedia
čebula in česen

Česen in čebula sta soseda, ki se v družbi dobro počutita. Ni ju treba shranjevati v hladilniku, dovolj bo, če ju shranite v košarici ali odprti papirnati vrečki, medtem ko stroke in olupljeno čebulo, ki jih niste porabili, shranite v hladilnik in nato čim prej porabite. Čebule nikoli ne postavljajte ob bok krompirju, saj bo pospešila njegovo zorenje. Prav tako se odpovejte shranjevanju v plastični vrečki, saj bo tam precej hitro zgnila.

Krompir

Tudi krompirja vam ni treba shranjevati v hladilniku. Dovolj bosta košara, papirnata vrečka ali škatla ter temen, hladen in suh prostor. Če ste kupili večjo zalogo, občasno preverite, ali je morda kaj nagnitih plodov, in jih zavrzite.

Jabolka

Nekaj jabolk naj najde prostor v kuhinji, a nikar jih ne bratite z avokadom in bananami, razen če želite, da prej dozorijo. Sicer jabolka shranite v lesenem zaboju ali papirnati vrečki, v hladnem in temnem prostoru. Dobro bi bilo, da jih zavijete v papir in tako zaščitite pred svetlobo.

Suha hrana

V temnem in suhem prostoru shranjujte tudi vsa suha živila, kamor uvrščamo riž, moko, fižol, ješprenj, testenine ... Originalni embalaži živila po odprtju zagotovite primerno zapiralo ali pa ta živila presujte v steklene kozarce s primernim pokrovom. Tako boste preprečili obisk neželenih obiskovalcev in živilom podaljšali svežino.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana je pogosto brez roka trajanja, če seveda upoštevamo navodila. Zaprta bo dolgo zdržala v kuhinjski shrambi, neporabljene vsebine pa raje preložite v posode, ki jih lahko neprodušno zaprete, in jih shranite v hladilnik. Rok uporabe odprte konzervirane hrane je največ pet do sedem dni.

Kava

Velja podobno pravilo kot pri pločevinkah. V originalni in nepoškodovani embalaži bo kava ostala primerna za uporabo tudi do nekaj let. Po odprtju pa kavo pretresite v steklene kozarce ali druge posode, ki jih lahko neprodušno zaprete, oziroma jo porabite v roku desetih dni. Kava namreč nato začne izgubljati aromo in okus, prav tako lahko postane kisla. Nikakor pa je ne shranjujte v hladilniku, razen če želite iz hladilnika pregnati neprijeten vonj.

Oreščki in semena

Dreamstime
Oreščki in semena vsebujejo veliko maščob, zato jih shranjujte v hladnem, suhem in temnem prostoru.

Sveži oreščki in semena vsebujejo veliko maščob, prav tako imajo omejen rok trajanja. Pomembno je, da jih shranjujete v temnem in hladnem prostoru, iz odprte embalaže pa jih pretresite v neprodušne posode, kjer bodo na uporabo počakali tudi do pol leta. Če jih dlje časa ne boste potrebovali, jih je smiselno hraniti v zamrzovalniku, sicer tvegate pokvarljivost.

Začimbe

Tudi v sušenih začimbah najdemo še precejšnje koncentracije eteričnih olj, zato jih shranjujemo v neprodušno zaprtih kozarcih ali drugih embalažah, v temnem in suhem prostoru. Smiselno jih je uporabiti v roku enega leta, saj sčasoma moč eteričnih olj in drugih učinkovin v njih pojenja.