Krstarji delajo nadure

V tem majhnem kraju v času pandemije cveti temačen posel, povpraševanje presega ponudbo

S.R.
16. 4. 2020, 18.38
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 18.56
Deli članek:

Poceni kitajstkih krst trenutno ne uvažajo, zato morajo španski krstarji delati nadure.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Piñor, majhen kraj, pravzaprav vasica na odročnem kotičku zemlje na severozahodu Španije, ima eno nenavadno značilnost, zaradi katere si lokalno prebivalstvo, ki šteje zgolj nekaj več kot 1500 duš, mane roke. Znan je namreč po izdelavi krst, za to dejavnost pa imajo postavljenih kar devet delavnic. Kot je za tiskovno agencijo AFP pojasnil župan Piñora Jose Luis Gonzalez, tudi sam krstar, se je zaradi pandemije novega koronavirusa povpraševanje po njihovih izdelkih podvojilo. Izdelava krst, ena redkih obrti, ki je v teh temačnih časih v razcvetu.

V Španiji, kjer se srečujejo z enim najhujših izbruhov covida-19 na svetu, je po zadnjih podatkih število smrtnih žrtev preseglo 19.000. S 182.816 potrjenimi primeri okužbe so na nezavidljivem drugem mestu, pred njimi so zgolj Združene države z 640.291 okuženimi. 

Borov gozd

Župan Gonzalez je svojo obrt podedoval po očetu, njegovi delavci pa morajo v teh kriznih časih izdelati »približno 400 krst na mesec.« Pojasnil je še, da je pritiskom izpostavljena celotna pogrebna industrija, veliko težavo pa predstavlja tudi dejstvo, da v Španijo v tem trenutku ne uvažajo poceni kitajskih krst, kar je bilo doslej običajno. Krstarji iz Piñora zdaj rakve dobavljajo po vsej Španiji, da lahko zadostijo povpraševanju, pa so morali vaški rokodelci in obrtniki postopke poenostaviti in pohitriti. Delajo nadure, krste pa so z vidika kakovosti »bolj preproste,« zgolj običajen »lakiran les brez kakršnih koli marmornih oziroma steklenih okraskov.« 

V preteklosti so največ uporabljali borov les, ki ga je na tem območju v španski provinci Ourense v izobilju. Ravno zaradi naravnih danosti se je ta obrt tam tudi razvila, je še pojasnil župan, ki je dodal, da so tradicionalne krste iz borovega lesa danes iz mode. »Do pred približno 25 leti so bile vse krste pravokotne oblike in izdelane iz bora,« je dejal. Nato so si ljudje zaželeli »mehkejših linij,« za kar pa bor ni ustrezen, saj se sili težko ukloni. Zato v zadnjih letih uporabljajo predvsem »formaché,« material, izdelan iz papirnih vlaken, ki je posušen videti kot kamen. Uvažajo ga iz Slonokoščene obale. Gonzalez je sicer ponosen na dejstvo, da v njihovi vasi doslej še niso zabeležili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.