Nikar v hladilnik!

Najpogostejše napake pri shranjevanju živil

Z.F.
28. 1. 2020, 21.45
Deli članek:

Katere so največje napake, zaradi katerih živila prehitro propadejo? Veste, da mleka ne bi smeli hraniti v vratih hladilnika, sir pa bo zdržal dlje, če mu boste »dovolili dihati«?

Dreamstime
Rjavi sladkor v nasprotju z belim potrebuje nekaj vlage.

Živila in drugi živilski izdelki se, če jih ne skladiščimo pravilno, zlahka pokvarijo ali vsaj čez čas izgubijo barvo, strukturo in okus. V nadaljevanju vam razkrivamo nasvete, s katerimi boste podaljšali rok uporabe določenih živil.

BANAN NIKAR V HLADILNIK

Nizka temperatura bo povzročila, da bodo banane postale črne. Da bi ohranili svežino, jim s folijo ovijte peclje, a do uporabe jih hranite na sobni temperaturi.

Rjavi sladkor

Da bi preprečili, da bi se rjavi sladkor sprijel v trde skupke, ki jih nato le s težavo ločimo, v posodo s sladkorjem položite rezino limone, limete ali pomaranče. Beli sladkor potrebuje predvsem zračnost, rjavi sladkor potrebuje vlago in nikakor ne sme biti predolgo izpostavljen zraku.

Majoneza

Strokovnjaki svetujejo, da majonezo shranjujete v vratih hladilnika, kjer prihaja do občasnih odstopanj temperature. Tako bo majoneza dlje časa ohranila svojo pravo strukturo. Nikar je ne shranjujte v spodnjem delu hladilnika, saj lahko nizka temperatura povzroči izločanje olja, kar bo spremenilo tako strukturo kot tudi okus.

Dreamstime
Najdlje bo ohranila strukturo in okus, če jo boste hranili v vratih hladilnika.

Javorjev sirup

Sladilo, ki je na naše police prišlo iz Amerike, je najbolje hraniti v hladilniku. Tako bo obdržalo barvo, strukturo in sladkost, hranjenje na sobni temperaturi pa lahko povzroči izgubo barve in spremembo okusa.

Rdeče začimbe

Strokovnjaki pravijo, da jih je najbolje shranjevati v hladilniku. Tako bodo dlje časa ostale sveže, prav tako bodo dlje ohranile barvo. Preprečite jim izpostavljanje pretirani vročini in sončni svetlobi.

Med

Izogibajte se shranjevanju medu v hladilniku. Med ima nedoločen rok trajanja in kristalizacija ne pomeni, da se je med pokvaril. Med hranite zaprt, v temnem prostoru in pri sobni temperaturi. Tako bo ohranil barvo, strukturo in okus.