BELE STRMINE

Si boste smuči Izposodili kar na smučišču?

Z.F.
9. 1. 2020, 21.00
Deli članek:

Čeprav snega za zdaj ni na vidiku, pa mnogi snežni navdušenci vseeno hitijo na bele strmine. Zaradi vremenskih razmer vse proge za zdaj še ne obratujejo, a smučarjem kljub vsemu ponujajo nekaj zadovoljstva. Si tudi vi želite spusta po belih strminah, a nimate opreme? Tudi za to je poskrbljeno.

Profimedia
Povprečno boste za izposojo smuči odšteli okoli 19 evrov na dan.

Nakup smučarske opreme je za marsikoga precejšen finančni zalogaj in hitro se lahko cena povzpne tudi do tisoč evrov, ne da bi izbrali zares vrhunsko opremo. Že nakup skoraj najcenejših smuči nas stane najmanj 160 evrov, k temu moramo seveda prišteti še vezi, smučarske čevlje, smučarske palice, kombinezon, rokavice, čelado in smučarska očala. A strošek lahko nekoliko oklestite, če si smuči izposodite na smučiščih. To je še posebej priročno za tiste, ki se na bele strmine podajajo le nekajkrat na leto, saj bodo tako precej prihranili.

Racionalno ali precenjeno?

Številni se strinjajo, da je najracionalnejša izposoja opreme za otroke. Preračunano pa se izposoja za odrasle izplača, če smučajo okoli desetkrat na sezono. Izposoja poleg lahkotnega prihoda na smučišče zagotavlja tudi vedno servisirano opremo, ki jo lahko pri nekaterih poslovalnicah zamenjate tudi med smučanjem, če z opremo niste zadovoljni, seveda znotraj istega kakovostnega razreda.

Profimedia
Pred izposojo zahtevajte pripravo smuči in nastavitev vezi.

Kako poteka izposoja?

Ne glede na to, ali gre za izposojo za odraslega ali za otroka, mora to storiti polnoletna oseba, ki predloži osebno izkaznico ali drug veljaven osebni dokument s fotografijo. Na nekaterih smučiščih bodo dokument zadržali, ponekod prekopirali, na Cerknem pa boste morali podpisati tudi poseben obrazec. Plačila za izposojo ne zahtevajo povsod takoj, možno pa je plačilo tudi s kreditnimi karticami. Pri izposoji pa ne pozabite preveriti tudi obratovalnega časa tako smučišča kot tudi izposojevalnice. Te so praviloma odprte v času obratovanja smučišča, a ponekod, denimo v Cerknem, morate opremo vrniti najkasneje pol ure pred zaključkom delovanja smučišča.

Novice Svet24
Cene

Kakšna je kvaliteta izposoje?

Kvaliteta izposoje smuči je na dokaj visoki ravni, a v naglici izposojevalci le redko sprašujejo stranke o smučarskem znanju, zato praviloma ponujajo smuči za rekreativce, s povprečnim znanjem smučanja. Najbolj so se stranki posvetili pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori in na Rogli, kjer se je treba najprej vpisati v računalnik. Tam določite svoje znanje smučanja, vpišete težo za pravilno nastavitev vezi in podobno.