Sladka začimba

Vonj praznikov, ki zdravi gripo in krče

Z.F.
22. 12. 2019, 17.15
Deli članek:

Zvezdasti janež je skoraj tradicionalna decembrska začimba, ki krasi tako adventne venčke kot tudi kozarce s toplim kuhanim vinom. Veste, kakšne so njegove zdravilne učinkovine?

Dreamstime
Janež blaži simptome prehlada, gripe, vnetje dihal in pomaga pri izkašljevanju.

Kadar zadiši po cimetu, klinčkih in janežu, v zraku začutimo praznike in praznično toplino. Prijeten vonj, ki ga daje zvezdasti janež, je anetol. Gre za glavno sestavino eteričnega olja, ki pa ima tudi zdravilne učinke. Anetol pa najdemo tudi v nekaterih drugih rastlinah, kot so vrtni janež, navadni komarček ali mastika ter sladki koren. Ta ima, če ga uživamo predolgo, tudi nekatere neželene učinke.

Nepogrešljiv pri zimskih tegobah

Vrtni janež in komarček sta sicer v kombinaciji s kumino in kamilico znana kot pomirjevalo za razdraženo črevesje in zoper napihnjenost. Janež je dovolj blag in hkrati močan, da ga lahko uporabljamo tudi v čajnih mešanicah za otroke, ki jih mučijo prebavne motnje in črevesni krči. Sicer pa je nepogrešljiv ob prehladu, gripi, bronhitisu in vnetju sapnika, saj razkužuje dihala in pomaga pri izkašljevanju. Ne pozabimo omeniti, da vsebuje tudi številne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij in kalij, ter vitamine, med katerimi izstopata A in D.

Uporaben v kulinariki

Evropejci janež uporabljamo kot »sladko« začimbo, ki jo dodajamo predvsem raznemu pecivu, kompotom in drugim sladkim jedem. V Aziji pa ga uporabljajo pri pripravi skoraj vseh jedi, še posebno radi pri zelenjavnih in mesnih jedeh. Najdemo ga v mešanici karija, ki ga Azijci uporabljajo za odišavljanje mesnih jedi, predvsem perutnine, pa tudi rib in svinjine. Najbolje bo, da ga kupite v kosu, še nezdrobljenega. Semena nato zdrobimo v možnarju, a šele tik pred pripravo. Kot začimbo ga dodamo takoj na začetku priprave, saj aroma te začimbe vzdrži še dolgo obdelavo. Primeren je tudi za pripravo likerjev in aromatiziranih žganj, sam ali v mešanici z drugimi začimbami.