ŠIROKA PALETA

Koliko je treba odšteti za smuči?

Z.F.
22. 12. 2019, 14.38
Deli članek:

V zadnjih letih je smučarska industrija poskrbela, da je trg močno zasičen s smučmi, v vseh cenovnih razredih je ponudba zares bogata. Veste, na kaj morate biti pozorni pri izbiri?

Profimedia
Smuči boste najbolje spoznali tako, da se odločite za praktični preizkus.

Nobene potrebe ni, da bi kupovali najcenejše (do 200 evrov), saj boste že v naslednjem razredu (do 350 evrov) dobili bistveno bolj kakovostne, namenjene običajnemu smučarju s povprečnim znanjem. A tudi začetniki se bodo s smučmi srednjega razreda na smučišču bistveno bolje znašli in prej usvojili pravilno tehniko. Smuči nad 350 evri so namenjene dobrim in zelo dobrim smučarjem, razlika med posameznimi modeli je zgolj v podrobnostih, ki jih boste najbolje prepoznali, če se odločite za praktični preizkus. Tako prodajalci kot izdelovalci smuči tovrstne preizkuse pripravljajo skorajda vsak vikend, informacijo o lokaciji testov pa lahko dobite pri trgovcih ali na spletnih straneh zastopnikov in smučišč.

 Smučarske palice: Izbira je precej preprosta, paziti pa morate zgolj na dolžino. Preverite jo tako, da palico obrnete in jo primete pod krpljami, komolec pa mora biti upognjen pod pravim kotom. družina, smučanje, sneg: Pomemben podatek je radij zavoja. Krajši ko je, preprosteje boste izvajali kratke in hitre zavoje.

Kakšne smuči izbrati?

Smuči so razdeljene v skupine, glede na namen smučanja. Vse sodobne smuči imajo izpostavljen stranski rob, na špicah in repih so širše kot v sredini. Širina v sredini pove, za kakšne terene so prvenstveno namenjene: ožje ko so, bolj so primerne za urejena smučišča. Širina sprednjega in zadnjega dela kaže njihovo »veselje« do zavojev. Večja ko je razlika v primerjavi s srednjim delom, igrivejše so, a lahko tudi zahrbtno agresivne. Pomemben podatek je še radij zavoja: krajši ko je, preprosteje boste izvajali hitre, kratke zavoje. Smuči z dolgim radijem (več kot 18 metrov) so najprimernejše za zarezovanje dolgih, hitrih lokov.