Izbruh

Česa takega v vesolju še niso opazili

J.P./STA
27. 11. 2019, 16.26
Posodobljeno: 27. 11. 2019, 16.30
Deli članek:

Astronomi so v vesolju zabeležili izbruh gama žarkov z energijo brez primere v zgodovini opazovanja. Imajo okoli stomilijardkrat več energije kot vidna svetloba.

Profimedia
Izbruhi gama žarkov nastanejo pri trku nevtronskih zvezd ali nastanku supernove (fotografija je arhivska).

Izbruhi gama žarkov nastanejo pri trku nevtronskih zvezd ali nastanku supernove. Gre za najmočnejše v vesolju znane eksplozije, pri katerih se v nekaj sekundah sprosti toliko energije, kot ga naše Sonce sprosti v desetih milijardah let.

Izbruhe gama žarkov so prvič povsem slučajno opazili v 60. letih prejšnjega stoletja med nadzorovanjem upoštevanja prepovedi jedrskih preizkusov na Zemlji. Odtlej so jih več opazili z vesoljskimi teleskopi, saj zemeljska atmosfera gama žarke večinoma absorbira. Tokrat pa so za opazovanje dogodkov, ki so oddaljeni več milijard svetlobnih let od Zemlje, prvič uporabili zemeljske teleskope.

Za opazovanje so izbruhi gama žarkov sicer precej zahtevni, saj običajno trajajo le nekaj sekund, ali največ minuto. Julija 2018 je mednarodna skupina znanstvenikov s teleskopom HESS v Namibiji deset ur po eksploziji opazila izbruh z energijo med 0,1 in 0,4 teraelektronvolta.

Januarja letos pa so z zemeljskim teleskopom MAGIC v španski La Palmi že 57 sekund po eksploziji uspeli določiti njeno mesto in izmeriti izbruh gama žarkov, ki je imel še večjo energijo, in sicer med 0,2 in 1 teraelektronvolta.

"To so fotoni z daleč največ energije, ki so bili kdaj odkriti, pri izbruhu gama žarkov," je povedala Elisa Bernardini, ki sodeluje pri teleskopu MAGIC.