SIVO, GRDO IN SMRDEČE

Kdaj ste očistili pomivalno korito?

Z.F.
14. 10. 2019, 21.08
Deli članek:

Ste tudi vi razočarani nad pomivalnim koritom, ki je izgubilo sijaj, povrhu vsega pa iz odtoka neprijetno zaudarja? Preizkusite preproste rešitve in poskrbite, da se bo korito spet svetilo kot novo.

Dreamstime
Dezinfekcija pomivalnega korita je ključna, saj v njem čistimo zelenjavo, pomivamo krožnike ...

Če tudi vi ne marate posegati po agresivnih in dragih čistilih, ki so jih vse prepolne trgovinske police, vam svetujemo uporabo domačih čistil, s katerimi boste enako učinkovito očistili korito, odpravili vodni kamen in neprijeten vonj ter površini povrnili že zdavnaj izgubljeni sijaj.

ZAVIHAJTE ROKAVE

Čiščenje pomivalnega korita spada med pogosto pozabljena delovna opravila. A bi morala biti skrb za čistočo še kako pomembna. Spoznajte pripomočke in čistila, ob uporabi katerih bo korito iz nerjavečega jekla v vašem gospodinjstvu znova zasijalo. Potrebujete gobico za drgnjenje, mehko krpo, plastenko z razpršilnikom, nekaj sode bikarbone, limono, olivno olje in kis.

IZPRAZNITE IN IZPERITE

Pomivalno korito izpraznite, odstranite tudi gumijaste čepe in varovala ter rešetke, ki preprečujejo, da bi ostanki poniknili v odtok. Nato pomivalno korito temeljito sperite z vročo vodo. Še na mokro površino nanesite sodo bikarbono. Ne pozabite je posuti tudi po straneh pomivalnega korita. Nato uporabite gobico za drgnjenje in dodajte nekaj vode. Med drgnjenjem se bo soda bikarbona spremenila v gosto pasto. Pazite, da boste očistili vse umazane predele, vključno z odtokom in pipo. Soda bikarbona deluje kot abrazivno čistilo, a kljub vsemu dovolj nežno, da ne bo opraskala površin.

LIMONA ZA RAZKUŽEVANJE

Gosto pasto nato pustite delovati tri minute. Medtem prerežite limono po dolžini in nekoliko stisnite, da popokajo membrane. Z limono močno podrgnite po pasti na umivalniku, ki se bo začela peniti. Mešanica sode in kisline bo hitro opravila z nevarnimi bakterijami, prav tako pa bo eterično olje v limoni poskrbelo za svež vonj po citrusih. Mešanico sode bikarbone in limoninega soka nato izperite iz umivalnika s toplo vodo.