Podlesek sprožil alarm

FOTO: Tako je majhen glodavec paraliziral transformatorsko postajo

S.R.
14. 10. 2019, 09.56
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 10.06
Deli članek:

Tako majhna žival, pa takšen vandalizem. Dramo v družbi, ki večji del Zgornje Avstrije oskrbuje z elektriko, je zakrivil majhen podlesek.

Netz OÖ
Najti so bo moral novo zatočišče.

Podlesek je majhen glodavec iz družine polhov. Običajno tehta med 15 in 40 grami, v dolžino pa meri do 15 centimetrov, pri čemer skoraj polovico dolžine predstavlja rep. Aktiven je le ponoči. 

Netz OÖ
Tako jih je pričakal.

V avstrijskem kraju Ried im Traunkreis so se v teh dneh soočili s prav posebnim primerkom teh živalic. Majhen podlesek si je namreč zavetje pred prihajajočo zimo našel v transformatorski postaji. Njegova odločitev sama po sebi niti bila slaba, saj bi mu kotiček med zimo zagotovo nudil dovolj toplote, a kaj, ko ni uspel brzdati svojega nagona. Z zobmi se je lotil izolacijske prevleke, dokler niso iz kablov pogledale bakrene žice. S tem je sprožil alarm, v družbi Netz Oberösterreich, ki skrbi za oskrbo z električno energijo in plinom v večjem delu Zgornje Avstrije, so namreč prejeli opozorilo, da so na postaji nastale tehnične težave. 

Netz OÖ
Opravil je nevaren posel.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik družbe Wolfgang Denk, je nadzorni sistem izgubil povezavo s transformatorjem v kraju Ried im Traunkreis, zato se je sprožil alarm. Ker niso vedeli, s čim točno se soočajo, so zaposleni nemudoma krenili na teren, tam pa so naleteli na tega ostrozobega skvoterja, ki so ga hitro deložirali. Denk je še poudaril, da podlesek na srečo ni doživel električnega udara, kable, ki se jih je »lotil,« pa da je uspešno onesposobil.