Silovito

Na nebu eksplodirala ognjena krogla z desetkratno močjo atomske bombe nad Hirošimo

S.R.
18. 3. 2019, 09.15
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 09.21
Deli članek:

Silovita eksplozija nad Beringovim morjem bi skoraj ostala neopažena.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Konec lanskega leta je na nebu nad Beringovim morjem eksplodiral meteor. Po eksploziji nad ruskim mestom Čeljabinsk leta 2013 je bila to druga najmočnejša eksplozija meteorja v naši atmosferi v zadnjih treh desetletjih. 

Ognjeno kroglo nad Beringovim morjem med rusko Kamčatko in Aljasko so zabeležili malo po polnoči 18. decembra lani, je v teh dneh sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. V eksploziji tega meteorja se je sprostilo desetkrat več energije kot ob atomski bombi Little Boy oziroma »deček,«, ki je bila na Hirošimo odvržena 6. avgusta 1945, a bi zaradi odročnosti kljub temu kmalu ostala povsem neopažena. Vesoljska skala s premerom več metrov je skozi našo atmosfero drvela s hitrostjo 32 kilometrov na sekundo in eksplodirala 25,6 kilometra nad površjem Zemlje, v eksploziji pa se je sprostilo 173 kiloton energije, poroča britanski BBC. 

Kot je za BBC pojasnila Lidley Johnson, uslužbenka na Nasinem uradu za koordinacijo planetarne obrambe, se na stoletje povprečno zgodijo le tri tako silovite eksplozije meteorjev. Decembrsko eksplozijo so zaznali ameriški vojaški sateliti, vojska pa je nato o dogodku obvestila Naso. 

Ameriški kongres je Nasi leta 2005 zadal nalogo, da naj poskuša do leta 2020 odkriti 90 odstotkov asteroidov, ki v širino merijo 140 metrov ali več in ki bi ob stiku s površjem povzročili nezamisljivo škodo. Znanstveniki domnevajo, da bodo za izpolnitev te naloge potrebovali še nadaljnjih 30 let.