Zanimivosti

Noč Modrijanov 2018: poklon Sloveniji in njenim ljudem

nn
30. 10. 2018, 10.12
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 10.20
Deli članek:

Tako lepa in raznolika, kot je Slovenija, tako 'lepi' in raznoliki smo ljudje, ki tukaj živimo. To je osrednje sporočilo Noči Modrijanov 2018, s podnaslovom Tu smo doma.

Sašo Švigelj
Obiskovalci so bili navdušeni.

Konec oktobra je v celjski dvorani Zlatorog potekala Noč Modrijanov 2018. Ustvarilo jo je več kot sedemsto glasbenikov in plesalcev, k imenitnemu vzdušju pa je z vnetim sodelovanjem prispevalo okrog 12 tisoč obiskovalcev.

Oder letošnje Noči je zagotovo presežnik v zgodovini prireditev v Sloveniji. Velik je skupno kar 900 kvadratnih metrov, sestavljenih iz devetih prizorišč na osmih nivojih. Scena na njem je bila zgrajena iz 110 kubičnih metrov lesa, ki jih je v Celje pripeljalo pet vlačilcev. Dogajanje na njem je spremljalo 250 luči, 60 mikrofonov, 180 kvadratnih metrov ekranov in 10 kamer. Ustvariti takšno kuliso prireditve v samo nekaj dneh, je pravi majhen gradbeni podvig.

Sašo Švigelj
V prvih vrstah so sedeli posebni gostje, ki sta jih iz Gorenjske, Primorske in Štajerske na Noč Modrijanov z avtobusi pripeljala Veseljak in Petrol.

Letošnji oder Noči Modrijanov je Slovenija v malem. Nastopajoči prihajajo iz hiš, ki so tipične za slovenske pokrajine (npr. primorska hiša iz kamna, štajerska krita s skodlami, prekmurska s slamo ...), tudi slovensko morje je valovilo pod čolnom.

Sašo Švigelj
Noč Modrijanov je bila za ekipo Radia Veseljak delovna, a so priznali, da so ob delu tudi izjemno uživali. (Od leve: Žiga Deršek, Janja Ulaga, Nina Cestnik Pavlič, Simon Golobič)

Dejstvo je, da je bilo v dva nepozabna večera vloženega ogromno časa, truda, dela in denarja, a brez glasbenikov in ljudi, ki verjamejo v nesmrtnost slovenske glasbe, zagotovo ne bi šlo.

Sašo Švigelj
Obiskovalce na tribunah in nastopajoče v zaodrju je zabaval Veselko s svojo pomočnico.

Slovenci smo dokazali, da obožujemo svojo glasbo in svoje korenine, Modrijanom in ostalim nastopajočim pa s stoječimi ovacijami pokazali hvaležnost za to, da so imeli priložnost doživeti nekaj tako veličastnega. Ko se iz šest tisočih grl hkrati oglasi slovenski napev, človek zbudi svoje korenine in končno začuti ponos, da je del naroda, ki je številčno majhen, a v srcih izjemno velik.