Nevzdržno

Ena najlepših plaž na Jadranu: tako jo imajo radi, da jo uničujejo

T.L.
5. 9. 2018, 14.36
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 15.30
Deli članek:

Na majhni peščeni plaži se v vrhuncu sezone gnete tudi 1500 kopalcev, razmere so postale nevzdržne, opozarjajo.

Profimedia
Jadranski biser ogrožajo prav tisti, ki ga imajo najbolj radi - kopalci.

Resda nam bo poletje kmalu obrnilo hrbet, še vedno pa so aktualne posledice vrhunca turistične sezone. Na Hrvaškem opozarjajo, da je zaradi prevelikega navala turistov ogrožena ena najlepših in najbolj poznanih jadranskih divjih plaž - komaj 800 metrov velike peščene plaže Sakarun na Dugem otoku. 

Pogosto se obiskovalci plaže pritožujejo, da je na plaži preveč smeti, ni dovolj stranišč, da nihče ne skrbi čiščenje plaže. Načelnik na občini v mestecu Sali Zoran Morović pa pravi, da je težava v prevelikem številu kopalcev. Pravi, da je Sakarun najlepša plaža, kadar je tam 500 kopalcev, ko pa je na istem območju 1500 ljudi, ne gre več za kopanje. Število kopalcev bi moralo biti na takšni plaži omejeno, zaradi preobremenjenosti območja pa je Morović zdaj napovedal, da bodo na peščeni plaži znova skušali vzpostaviti "ekološko ravnotežje". 

Dodal je, da občina od številnih obiskovalcev nima koristi, hkrati pa gostje od nje pričakujejo, da bo vzdrževala čistočo. Tudi Damir Perićdirektor Javne ustanove Natura Jadera, ki ima z občino podpisan dogovor o odvozu odpadkov, je prepričan, da plažo ogroža predvsem preveliko število gostov. "Nekaj se mora spremeniti. Vse bi bilo v redu, če bi bilo število kopalcev za polovico manjše," je dejal za Zadarski.hr. 

V času turistične sezone je na plaži tudi okoli 1000 kopalcev, ki jih na plažo vozijo tudi turistične ladjice. Za to morajo letno ustanovi Natura Jadera plačati dobrih 950 evrov, poskrbeti pa bi morali tudi, da bi njihovi gostje z otoka odnesli svoje smeti. Če dogovor spoštujejo, pa je težko oceniti. 

Zdaj na otoku razmišljajo o tem, da bi omejili število ladij, ki bi lahko na plažo vozile kopalce, in o povišanju dosedanjega letne zneska, ki ga zaračunavajo za "ladje obiskovalke".