Zanimivosti

Zgodba o prleškem Jeruzalemu

nn
24. 7. 2018, 11.20
Posodobljeno: 24. 7. 2018, 11.26
Deli članek:

Obiskovalci Prlekije ne bodo uživali samo v vrhunskih vinih, bogastvu kulinarike, terasastih vinogradih, njeni kulturni in etnološki dediščini, termalnih vrelcih, neokrnjeni naravi ter njenih drugih čarih, z velikim zanimanjem bodo prisluhnili tudi legendam tega okolja, še posebej pa tisti o Jeruzalemu.

Peps Wine

Marsikdo namreč ne ve, da imajo tudi Prleki svoj Jeruzalem. Po legendi so trg tako poimenovali vitezi križarji, ki so v 13. stoletju ob vrnitvi iz Svete dežele prinesli in tu pustili podobo Žalostne Matere Božje. Postavili so jo v kapelo, ki je stala na mestu današnje cerkve Žalostne Matere Božje, ki so jo zgradili v 17. stoletju. Danes cerkev krasi njena kopija, ker so original med njeno gradnjo ukradli. Zvon želja, ki tam stoji, pa izpolni vse, predvsem pa z vinom povezane želje.

Prleki delajo vina s srcem 

Zgodba Pep's wine je pristna zgodba Prlekije, kjer je tudi stičišče občin Ormož in Ljutomer. Zasnovala sta jo pristna Prleka, rojena pod Svetinjami (Ivanjkovci), sestra in brat, Katja Jurkovič in Mitja Kosec, zelo povezana s Prlekijo, zelo povezana v družini, zelo povezana z vinogradi in vini.

Blagovna znamka Pep's wine je dobila ime po njunem dedku Pepeku Kosiju, ki je bil prav tako pristen Prlek, zaljubljen v Prlekijo, v vinograde in vino. Od malega sta hodila z njim v gorico, od malega sta bila povsod zraven, v vinogradu, v kleti in na vseh drugih dogodkih oz. krajih, nerazdružljivo povezanimi z vinogradniško in vinarsko panogo. Četudi sta vse to nosila v svojih žilah, sta se poklicno usmerila v povsem drugi dejavnosti, Katja v ekonomijo, Mitja v strojništvo. Katja se je zaposlila v Ormoški kleti, kjer je ostala deset let. Mitja je nekaj čas učil na Strojni šoli na Ptuju, potem se je začel ukvarjati z velikimi projekti, v katerih kljub rojstvu blagovne znamke Pep's wine v preteklem letu ostaja, medtem ko je Katja svoje obdobje v Ormoški kleti (sedaj P&F Jeruzalem, d. o. o.) zaključila. Kot vodja logistike pa si je v 10 letih nabrala veliko izkušenj s področja zakonodaje in prodaje vina. Z internim izobraževanjem si je pridobila tudi certifikat WSET II.

Peps Wine

Stavbo na Svetinjah 11, kjer domuje vinoteka Pep's wine z vsemi prostori, sta Katjina in Mitjeva starša kupila leta 1996. V njej je bila vaška trgovina, v kateri je bila kot trgovka zaposlena že njuna babica in kasneje tudi mama. Za nakup so se odločili, ker bi sicer mama ostala brez službe, Mercator – Zarja Ormož je v tistem času namreč začel prodajati vse male trgovine oz. jih zapirati. Tako so imeli do leta 2002 tudi sami trgovino. Oče, ki je bil učitelj, je stavbo, ki je bila v zelo slabem stanju, počasi začel urejati. Uredili so klet, prešo in razširili svoj vinograd. Vse do lani pa stavba ni imela prave namembnosti. Četudi so vsi skupaj vedeli, da je najprimernejša za turistično dejavnost, so potrebovali čas, da se odločijo. To je prišlo z letom 2017, Katja in Mitja sta začela pisati zgodbo Pep's wine. Začeli so urejati teraso, spodnjo etažo so preuredili v skladišče, trgovino in pisarno. Prvi korak v prodaji vina pa je bila spletna trgovina z vinom, združili so vinarje Prlekije.

Ponuditi vse, kar ima Prlekija

Manj znano o Svetinjah
Tam, kjer stoji danes baročna cerkev, so že leta 1603 postavili kapelo v čast vsem svetim. Legenda pripoveduje, da so se popotniki pred kapelo ustavljali, molili ter se priporočili bogu, pri tem pa vzklikali: vsi svetniki, prosite za nas, po čemer naj bi cerkev in kraj okoli nje dobila ime Svetinje. Župnijska cerkev vseh svetih je enotne gradnje, z delno ohranjeno originalno baročno opremo in s poslikavo priljubljenega furlanskega slikarja Jakoba Brolla.

Peps Wine

"Že od vsega začetka je bila ideja ponuditi Prlekijo kot celoto. Ponuditi vse, kar imamo v Prlekiji: čudovito pokrajino, vrhunska vina, zelo dobro kulinariko in ljudi, ki znajo resnično s svojim srcem vse to ponuditi. Vse to smo morali znati zapakirati in ponuditi. Na začetku sva bila vseeno malo skeptična, kako bodo ljudje to sprejeli. Vemo, da smo različni, Slovenci pa smo še posebej privoščljivi – če meni crkne krava, naj še sosedu. Bila pa sva prijetno presenečena nad odzivi vinarjev, lokalne skupnosti, vsi so idejo sprejeli z zelo odprtimi rokami, vsi so nam pomagali, vsi so idejo takoj posvojili. Že v letu 2017 smo naredili veliko, tudi na promociji, z udeležbo na sejmih, s pomočjo socialnih omrežij, še vedno pa so največ vredne pohvale ljudi, tistih, ki pridejo in rečejo: 'Super, takšne ponudnike potrebujemo v turizmu.' Ukvarjamo se tudi z izvozom, februarja letos smo odprli podružnico v Belgiji. Zdaj imamo vključenih že 14 različnih vinarjev z več kot 70 različnimi vini, prleška vina vseh tistih, ki so se želeli vključiti, sicer pa so dobrodošli vsi, ki to želijo. Pod lastno blagovno znamko Pep's wine imamo vsako leto eno belo in eno rdečo vino ter peneče vino, ker jo želimo malo bolj izpostaviti. Tu gremo z roko v roki z ormoško kletjo, ker če želiš neko vino ponuditi na tuji trg, moraš imeti količino in konstantno kakovost. Že pri snovanju projekta Pep's wine smo se odločili, da svojega vina ne bomo stekleničili. Trudimo se, da bi potrošniku za ceno, ki jo plača, dali najboljše. Vedno več je tudi tistih, ki pridejo na pokušine prleških vin. Naše pokušine so prav tako nekaj posebnega, vinoljubci lahko pokusijo šest različnih šiponov, osem različnih sovinjonov, imeli pa smo že tudi degustacijo z enajstimi različni vini enajstih vinarjev. Pri degustacijah ponudimo tudi domače narezke in postržjače (ta se pripravlja iz testa kot za pico, ki ga po vrhu potrosijo z ocvirki oz. premažejo z zaseko; v preteklosti so za postržjačo postrgali testo, ki je ostalo od peke kruha, zato takšno poimenovanje), klipiče. Ponudbo pa smo v zadnjem času razširili tudi z drugimi lokalnimi izdelki, bučnimi olji, ekološkim kisom, jabolčnim kisom, medom. Kmalu pa bo pri nas mogoče kupiti tudi suhomesne izdelke, tunko, čaje, brezalkoholne pijače, razne sokove, ekološke moke in podobno," pravi Katja Jurkovič. Delovni čas prodajalne Pep's wine je v petek od 16. do 20. ure, v soboto od 12. do 20. ure in v nedeljo od 14. do 18. ure. Za vnaprej napovedane skupine pa kadar koli. Kozarca vina ne odrečejo nobenemu obiskovalcu, ki pride na njihova vedno odprta vrata tudi zunaj delovnika. Ob domačih gostih je največ tujih gostov iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, v zadnjem času pa prihajajo tudi Slovaki, Poljaki, Izraelci. Že v bližnji prihodnosti pa jih bodo lahko tudi prenočili.

Peps Wine

"Zdaj že večina ljudi ve, da naše vinorodne lege spadajo med pet odstotkov najboljših vinorodnih leg na svetu. Naša vina so vrhunska, še vedno pa premalo cenjena. Odlične lege, odlična zemlja, odlični vinogradniki, vse to se pozna vinu. Prleki delamo vina s srcem. Tudi naš prleški sončni zahod, na naši terasi, je nekaj prekrasnega, nič drugačen kot na Santoriniju, ki ga tako opevajo. Če ga boste užili ob vrhunski prleški kapljici in kulinariki, odlični tunki, suhomesnih proizvodih, pa bo nepozaben, kot so prleški razgledi nasploh," sklene Katja, ki še vedno prisega na avtohtoni prleški šipon in tudi laški rizling ter želi, da bi ideja podjetja Pep's wine nekoč povezala vse prleške vinarje oz. še druge lokalne proizvajalce, ker več, kot jih bo, boljše bo za celo Prlekijo in njene ljudi.