Zanimivosti

Kdo se boji umetne inteligence?

Oglasno sporočilo
25. 4. 2018, 14.02
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 14.25
Deli članek:

Umetna inteligenca je najbolj vroča tema med izdelovalci vseh vrst naprav. Čeprav jo verjetno že imate doma, je verjetno najbolj očitna ta, ki bo slej kot prej živela tudi v vašem žepu.

Umetna inteligenca na pametnih telefonih je namreč sedaj že del našega okolja. Huawei na tem področju orje ledino in dela pomembne korake inovativnih pristopov za svoje uporabnike. In kaj prinaša umetna inteligenca v najnovejšem telefonu Huawei P20 Pro?

Mobilni procesor Kirin 970 ima vgrajeno nevronsko procesno enoto (NPU), ki omogoča funkcionalnost umetne inteligence (strojno učenje). Večina ima pomisleke ali resnično potrebujemo umetno inteligenco na telefonu, če pa je tudi na starejših pametnih telefonih vse zgledno delovalo? Odgovor je preprost: zaradi umetne inteligence bo življenje lažje, pametni telefoni pa bodo bolj zmogljivi.

Tukaj je 5 stvari, ki jih morate vedeti o umetni inteligenci in o tem, kako lajša rabo naprav.

Umetna inteligenca prinaša bolj kakovostno fotografijo

Vsi si želimo zajemati kar se da lepe fotografije s pametnimi telefoni. Izkaže se, da pri tem velikokrat nismo najbolj uspešni. Aplikacija za fotoaparat na telefonu ima običajno veliko naprednih funkcij, ki pa jih v večini primerov ne koristimo. Umetna inteligenca bo malodane vsakomur omogočila, da doseže nivo kakovosti profesionalnega fotografa brez posebnih znanj, hkrati pa bo pospešila proces ustvarjanja kakovostne fotografije.

Pametni telefon z umetno inteligenco, Huawei P20 Pro, prepozna kar 19 različnih scen in samodejno prilagodi vse parametre. Tako kot ljudje hitro razločimo, kaj je glavna tema fotografije in nemudoma vemo, da gre recimo za rože, tudi telefon sedaj prepozna rožo in jo še dodatno loči od ozadja. S tem postane sicer kompleksna naloga zelo preprosta. Zato Huawei vztraja pri umetni inteligenci za prepoznavo objektov – umetna inteligenca ima velik potencial.

Poleg prepoznave in upravljanja prilagoditev pred fotografiranjem pa umetna inteligenca zmore prepoznati in poravnati, na primer, ukrivljen horizont. Če je ozadje fotografije presvetlo, ga bo sistem potemnil in pri tem upošteval tudi tematiko fotografije. Vse to je mogoče le, če telefon zna ločiti med nebom, zgradbo, okolico in subjektom, ki ga fotografiramo (tudi, če obraz ni viden). 

Strojno učenje bo poskrbelo za delovanje pametnega telefona

Najnovejši Huaweijevi pametni telefoni so bili zasnovani, da delujejo dobro tudi več mesecev po nakupu in ne samo v trenutku, ko pridejo iz škatle. Ta napredek sloni na strojnem učenju. Gre za napredno tehnologijo, ki zagotavlja, da je pametni telefon polno zmogljiv ne glede na to, ali ga uporabljate šele nekaj ur ali pa že nekaj mesecev.

Huaweijev pogon z umetno inteligenco, ki temelji na Kirinu 970 ter programski preobleki EMUI 8.1, se uči navad uporabnika in tako optimizira delovanje sistema. Sistem se nauči katere aplikacije uporabljate najbolj pogosto in zanje prihrani več pomnilnika. Podobno se zgodi s procesorskimi viri, ki jih bo sistem samodejno namenil bolj zahtevnim aplikacijam.


Umetna inteligenca bo za vas prevedla napise v tujini – ne glede na črkopis!

Zahvaljujoč umetni inteligenci je prevod besedila kar 300 % hitrejši in je na voljo brez povezave v splet. Pametni telefon Huawei lahko prevaja med 50 različnimi jeziki, ob tem pa je pomembno, da brez težav prepoznava tudi kitajsko pisavo ali na primer cirilico. Tako boste vedno vedeli, kaj piše na meniju v restavraciji in se s tem izognili neprijetnim presenečenjem. 

Vedno urejene fotografije – s pomočjo umetne inteligence!

Vsem znana situacija: vrnete se s počitnic s kupom fotografij, ki jih nameravate urediti in ustrezno označiti, a tega nikoli ne storite. Rezultat je kaos v galeriji slik na pametnem telefonu. Ali ne bi bilo prikladno, če bi to lahko storil nekdo namesto nas? Na srečo nam lahko na pomoč priskočijo algoritmi umetne inteligence. Huaweijev pametni telefon zna samodejno označiti fotografije in prepoznati scene, ljudi ter kraje. Huawei P20 Pro poskrbi, da v galeriji slik vlada red in vam tako prihrani kar nekaj časa.

Se moramo torej bati umetne inteligence?
Umetna inteligenca in strojno učenje sta modna izraza med ljudmi, ki so tesno povezani s tehnologijo. Kljub visokim vložkom denarja in znanja v rešitve, ki jih poganja umetna inteligenca, je jasen cilj olajšati življenje uporabnikom. Telefoni se bodo preobrazili v pametne asistente in nas razbremenili, da bomo imeli več časa zase. Umetne inteligence se ne smemo bati – v prihodnosti si bomo namreč težko predstavljali življenje brez nje.

Zmogljivost procesorjev v mobilnih telefonih se je z leti vse bolj večala. Vendar pa sama surova moč, brez analize informacij in prepoznavanja objektov ter jezika, ne zagotavlja nobenih spektakularnih preskokov in izboljšav v uporabnosti naprav. Huawei je prvi proizvajalec, ki razume in uporablja umetno inteligenco v svojih pametnih telefonih. To tlakuje pot tej tehnologiji in odpira nove možnosti.


O umetni inteligenci smo govorili z doc. dr. Juretom Žabkarjem
»Vse več je umetne inteligence in delo opravljajo roboti. Vse to prihaja do potrošnikov počasi, postopoma. Ob tem ne govorim o robotih kot jih poznamo iz znanstvenofantastičnih filmov, ampak pomočnikih, recimo mobilni roboti, ki nam bodo olajšali specifične dejavnosti. « je o prihodnosti rabe umetne inteligence pripomnil dr. Žabkar.


Umetna inteligenca že sedaj na mobilnem telefonu Huawei P20 Pro in P20 (in tudi predhodniku Mate 10 Pro) pomaga ohranjati dolgoživost baterije. Telefon ves čas spremlja navade uporabnika ter njegov način rabe in se ob tem uči njegovih potreb. Večje število aplikacij in storitev se tako izklopi, če se izkaže, da jih uporabnik ne uporablja pogosto.

Vse to blagodejno vpliva tudi na dolgoročno gladko delovanje sistema na pametnih telefonih Huawei, kjer umetna inteligenca skrbi za reden nadzor in smotrno porabo sistemskih virov kot sta delovni pomnilnik in procesor.


Proizvajalci telefonov se zavedajo, da mora izboljšave zaslonov, procesorjev in kamer spremljati tudi nova usmeritev razvoja v naslednjem evolucijskem koraku. Ta mora podpirati uporabnika in mu pomagati z lajšanjem zahtevnih nalog. Ravno to pa želi Huawei ponuditi potrošnikom s svojimi pametnimi telefoni, ki jih poganja umetna inteligenca.


Ključne lastnosti serije Huawei P20
• Napreden sistem kamer zajame več svetlobe, več podrobnosti in več lepote s pomočjo revolucionarne trojne kamere Leica s 5× hibridnim zoomom na modelu Huawei P20 Pro ter dvojno kamero Leica na modelu Huawei P20.
• Inovativne fotografske zmogljivosti, ki jih nadgrajujeta t.i. Master AI, ki omogoča učinke profesionalne fotografije s pomočjo umetne inteligence, ter Huawei AIS za zmogljivo tehnologijo umirjanja slike.
• Komajda prisoten rob okoli zaslona ter oblikovanje z osupljivimi barvami, ki jih je navdihnila svetloba. Končna obdelava površine, ki odbija in lomi svetlobo, je osupljiva. Med drugim se svetloba lomi s posebno obdelavo površine z učinkom barvnega preliva, ki jo najdemo tako na modelu Huawei P20 kot tudi na P20 Pro.
• Vrhunska zmogljivost, ki jo prinašata Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU - Neural Processing Unit) ter vmesnik EMUI 8.1, ki temelji na sistemu Android 8.1 za najboljšo in gladko uporabniško izkušnjo.

Več o seriji Huawei P20 lahko preverite na povezavi