VELIKI PETEK

Špargljeva juha in hrustljav losos

Zoran Franc / Novice Svet24
30. 3. 2018, 16.03
Deli članek:

Že veste, s čim boste danes postregli svojim najdražjim? Če spadate med tiste, ki upoštevajo krščanski veliki postni petek, vam v nadaljevanju ponujamo drugačen, a nič kaj manj okusen brezmesni jedilnik.

Profimedia
Po šparglje v bližnji gozd za odlično juho!

Slovenci navadno v času posta kot klasično postno kosilo postrežemo z zelenjavno juho, krompirjevo solato in ocvrtim osličem. Če kuharicam preostane še kaj časa, pa rade presenetijo s kakšno pito ali ocvrtim pecivom. Presenetite letos z drugačnim brezmesnim kosilom.

Špargljeva juha s parmezanovimi krekerji

Sestavine za 4 osebe: 500 g špargljev, 1 žlička soli, 4 žlice olja, 40 g moke, 500 ml zelenjavne juhe, 100 ml belega vina, sol, poper, muškatni orešček, 50 g nastrganega parmezana, 120 ml sladke smetane

Namesto parmezanovih krekerjev lahko k juhi ponudite krutone. Uporabi lahko star kruh, ki ga narežete na manjše kocke in popražite na zeliščnem maslu.

Priprava: Špargljem odstranimo olesenele dele in narežemo na koščke. V slani vodi jih nato kuhamo 15 minut. Precedimo. Segrejemo olje in popražimo moko. Zalijemo z juho, zavremo, dodamo še vino in juho solimo, popramo ter potresemo z muškatnim oreščkom. Šparglje vrnemo v juho in vse skupaj zmeljemo z mešalnikom. Vmešamo še 30 gramov parmezana. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj odmerimo štiri kupčke parmezana (po pet gramov). Rahlo sploščimo in pečemo pet minut na 200 stopinjah. Parmezanove krekerje vzamemo iz pekača, da se ohladijo. Smetano stepemo. Juho nalijemo v skodelice in v vsako odmerimo žlico smetane. Ponudimo s parmezanovimi krekerji.     

Arhiv Novice Svet24
Sezam bo poskrbel za odlično skorjico, ki se bo odlično dopolnjevala z okusom lososa.

Losos s cvetačnim pirejem

Sestavine za 4 osebe:

4 lososovi fileji brez kože (po 150 g), sol, poper, 1 limona, 2 žlici sezama, 2 žlici olja; za cvetačni pire: 2 žlici olja, 1 majhna čebula, 500 g cvetače, 250 g krompirja, sol, poper, muškatni orešček, 100 g jogurta

Sezamovim semenom, ki bodo služili kot pomada, lahko dodate tudi lanena in sončnična semena, ki jih pred pripravo prav tako popražite.

Priprava: Sezam stresemo v pekač in ga brez maščobe pražimo 10 minut na 180 stopinjah. Za cvetačni pire sesekljamo čebulo in jo popražimo na olju. Cvetačo razdelimo na cvetke, krompir olupimo in narežemo na koščke. Oboje dodamo čebuli, solimo, popramo, začinimo z naribanim muškatnim oreščkom, zalijemo s toliko vode, da je zelenjava ravno pokrita. Kuhamo toliko časa, da voda povre. Vmešamo jogurt in pretlačimo ter odstavimo z ognja. Fileje lososa začinimo in pokapljamo z limoninim sokom. Vsakega z obeh strani povaljamo v sezamovih semenih (rahlo potlačimo, da se semena primejo ribe) in spečemo v ponvi.