Izvirne ideje

Velikonočni pirhi v novih preoblekah

Zoran Franc / Novice Svet24
30. 3. 2018, 20.30
Deli članek:

Velika noč ali vuzem velja za enega najstarejših in največjih krščanskih praznikov, ki ga kristjani praznujejo poleg božiča. V tem času nikakor ne smejo manjkati pisani pirhi, posebno veselje pri izdelovanju teh pa imajo otroci.

Profimedia
Praznična miza s pisano paleto izvirno pobarvanih jajčk

Kaj če bi letos prikupnemu barvanju pirhov z jajčnimi lupinami, rdečo peso, špinačo, karijem in mahom dodali še nekaj drugačnega, izvirnega? Ponujamo vam nekaj izvirnih idej, s katerimi boste navdušili.

Profimedia
Bleščičasta jajčka

»BLEŠČIČASTI« PIRHI

Za izdelavo »bleščičastih« pirhov boste poleg jajc potrebovali še lepilo in barvne bleščice po izbiri. Jajca skuhajte v vodi, v katero ste dodali dve žlici kisa, saj boste tako preprečili, da bi lupina počila. V času, ko se jajca počasi hladijo, pripravite lepilo iz vode in moke. Poskrbite, da bo gosto in brez grudic, nato še topla jajca postopno s čopičem premažite z lepilom in nanj trosite bleščice, dokler celotno jajce ni odeto v bleščice. Da bleščice ne bodo preveč odpadale, jajca popršite z lakom za lase.

Profimedia
Marmorirana jajčka

Za velikonočna jajca uporabite tista jajca, ki ste jih imeli prej že nekaj dni v hladilniku, pred kuhanjem pa pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Posodo napolnite tako, da med njimi ne bo veliko prostora.

PRELIVAJOČI SE VZORCI

Preprosta, toda zelo izvirna poslikava pirhov bo navdušila mnoge, izdelava pa vam ne bo ukradla veliko časa. Poleg jajc potrebujete plastično posodo ali jogurtov lonček, leseno paličico za ražnjiče, barvne lake za nohte. Jajca trdo skuhajte in ohladite. V plastično posodo nalijte vodo in nanjo kanite barve za nohte. Barve nato z leseno paličico nežno premešajte, da nastanejo vzorci. Ko ste dobili želen vzorec, jajce previdno pomočite v lak in ga počasi obračajte, da je v celoti prekrito z vzorcem. Če želite zares lepe vzorce, boste za vsako jajce morali narediti nov vzorec.

Profimedia
Spomladanske princeske

SPOMLADANSKE PRINCESKE

Da bo rumenjak ravno prav kuhan, kuhajte jajca najmanj osem minut. Dodajte kis (1 žlico na 1 jajce), ki bo preprečil, da se beljak ob razpoki ne bo razlil.

Spomladanske princeske bodo na vaši mizi kar kradle poglede tistih, ki se bodo posedli okoli nje. Za izdelavo boste potrebovali malo ročnih spretnosti in nekaj domišljije, a nič kaj preveč zahtevnega. Svetujemo vam, da v trgovini poiščete bela jajca, saj bo tako poslikava prišla lepše do izraza. Jajca skuhajte ali izpihajte, potem z alkoholnim flomastrom, ki ima poševno odrezano konico, na jajce napišite črko L, ki bo služila za nos. Pod črko narišite usta in na vsaki strani veke, ki jim dodajte še trepalnice. Na vrh z vročim voskom prilepite dekorativno plastično pomladno cvetje, ki ga lahko kupite v trgovinah za ustvarjanje.