Naredi sam

Ojačajte svoj wi-fi in nabrusite škarje

Z.F./Novice Svet24
3. 3. 2018, 15.05
Deli članek:

Aluminijasto folijo je dobro imeti vedno pri roki, saj njena uporabnost seže precej dlje, kot je pomoč pri pripravi hrane in zavijanju sendviča za na pot. Je odličen prevodnik energije, čisti lonce, brusi škarje …

Profimedia
Aluminijasta folija je odlična za shranjevanje živil, a to ni njena edina koristna lastnost.

Morda ste že slišali, da nekateri tako v pralni kot sušilni stroj dodajajo kepe aluminijaste folije. Ste se vprašali, zakaj? Če boste kepo zmečkane folije dali v pralni stroj, bo ta pripomogla k večji čistoči vašega perila. Če boste kepo folije uporabili v sušilnem stroju, bo perilo manj zmečkano, likanje pa veliko lažje, saj bo folija pripomogla k preprečevanju statične elektrike, perilo pa bo tudi mehkejše.

Za preprosto in hitro likanje

3 kepe aluminijaste folije dajte v sušilni stroj. Perilo bo manj zmečkano in manj statično.

Vstavite sloj aluminijaste folije med perilo in likalno desko tako, da bo svetleči del obrnjen navzgor. Tako boste skrajšali čas likanja, toplota se bo odbijala od folije in tako močneje gladila tudi spodnjo stran perila. Gospodinje, ki so sodelovale v raziskavi, so povedale, da se je čas likanja srajc, ki traja od pet do 15 minut, skrajšal tudi do tri minute.

Nabrusite škarje

Sloj aluminijaste folije preložite in večkrat razrežite z otopelimi škarjami. Ostanke folije ponovno preložite in spet razrežite s škarjami. Postopek ponavljajte, dokler škarje ne bodo tako ostre, kot ste si zamislili.

Očistite lonce

Ste v trgovini pozabili kupiti žičnato gobico za drgnjenje loncev? Nič za to, pomagate si lahko z aluminijasto folijo. Iz folije naredite kepo, ki naj bo tako velika, da jo lahko preprosto držite v roki. Z njo zdrgnite posodo ali kakšno drugo površino, na kateri so se nabrali zasušeni ostanki hrane in umazanije. Idealna je tudi pri čiščenju žara.

Povečajte grelno moč radiatorjev

Če želite prihraniti pri ogrevanju, uporabite tale trik. Ob steno za radiator, ki se nahaja pod oknom, namestite sloj aluminijaste folije. Svetleči del naj bo obrnjen proti radiatorju. Tako boste moč toplote bolj usmerili v prostor kot pa v ogrevanje zunanjih zidov.

Namesto mehčalca

Nekateri celo menijo, da je aluminijasta folija odlična alternativa mehčalcu za perilo. V pralni stroj dajte dve ali tri kepe aluminijaste folije v velikosti teniške žogice in operite perilo. 

Stopite sneg

Aluminijasto folijo nalepite na karton v velikosti vetrobranskega stekla in tega položite na notranjo stran šipe. Led se bo hitreje stopil, vi pa ne boste imeli težav z drgnjenjem.