Bombaž

Kako strupeno ste oblečeni?

Z.F. / Novice Svet24
25. 2. 2018, 11.00
Deli članek:

Verjetno marsikdo, ko odpre omaro, hitro ugotovi, da ta od oblačil že kar poka po šivih. In že obisk trgovskega centra razkrije, da so oblačila najbolj prodajani izdelki, saj večino prodajnih površin zasedajo tekstilne trgovine.

Dreamstime
Nekoč belo zlato, danes ga mnogi imenujejo kar beli strup.

Svetovna statistika razkriva, da vsako leto porabimo več surovin za izdelavo oblačil. Pri oblačilih šteje predvsem modnost, vprašanje dejanske kakovosti pa se vse bolj zanemarja in industriji bi najbolj prijalo, da se ne bi ukvarjali s takšnimi vprašanji.

OBREMENJEN S PESTICIDI 

V preteklosti so bombaž zaradi njegovih prijaznih lastnosti imenovali kar belo zlato,

danes pa bi ga bilo pravilneje imenovati beli strup, konvencionalni bombaž je namreč poljščina, ki je od vsega, kar pridelujemo na tem planetu, najbolj obremenjena s pesticidi.

Profimedia
Statistika razkriva, da vsako leto porabimo več surovin za izdelavo oblačil.

KO SE POJAVIJO IZPUŠČAJI

Iz leta v leto se povečuje proizvodnja gensko spremenjenega bombaža, ki naj bi po obljubah zmanjšal težave s bombažem, a jih je v resnici pomnožil. Zato občutek, ko smo oblečeni v takšne tkanine, ni več tako prijeten, kot bi pričakovali. To zaznamo predvsem po vonju, ki ga oddaja naša koža v stiku s takšnimi oblačili. Nemalo ljudi poroča tudi o občutku, da jim koža gori, o izpuščajih, pobarvanih delih kože zaradi slabih barvil, o smradu, ki ga oddaja celo oprano oblačilo, in podobno.

EKO MAJICA IN EKO BOMBAŽ

Tudi če na etiketi preberete, da je izdelek narejen iz eko bombaža, to še ne pomeni, da v rokah držite varno oblačilo. Od puhastega cveta ekološko pridelanega bombaža do vaše majice je zelo dolga pot in medtem lahko bombaž obdelajo z veliko kemikalijami. Pri prvi so nadzorovani celotna surovina in vsi postopki, ki so se zvrstili, preden je oblačilo prišlo do vas. Pri drugem pa vemo le to, da so v procesu uporabili eko bombažno vlakno, ne vemo pa, s čim so ga belili (kisik ali klor), s čim so ga barvali (z naravnimi pigmenti ali rakotvornimi barvili), ali so vlakna posebej obdelana (proti gorljivosti, da se ne mečkajo, da so barve lepše …).