Amazon Go

VIDEO: Prva trgovina brez blagajn, vrst in prodajalcev

B.K.
22. 1. 2018, 08.30
Posodobljeno: 28. 4. 2024, 14.35
Deli članek:

Spletni trgovec Amazon je danes v ameriškem mestu Seattle odprl prvi supermarket na svetu, ki deluje brez prodajalcev in blagajn, celo brez gotovine.

Amazon
Amazon Go

Revolucionarna trgovina deluje takole: kupec pride v trgovino, kjer na vratih, s pomočjo telefonske aplikacije, potrdi svojo identiteto.

Nato se sprehodi med policami, kjer lahko najde raznovrstne živilske izdelke.

Ko kupec iz police vzame izdelek, to registrirajo senzorji na polici in kamere v prostoru. Če izdelek položi v košarico, ga sistem doda na seznam kupljenih živil, če ga vrne na polico, ga sistem s seznama izbriše.

Na koncu kupec preprosto odkoraka iz trgovine, sistem pa mu ceno kupljenih izdelkov samodejno odšteje z njegovega Amazon računa, povezanega s kreditno kartico.

Vizija za supermarketom Amazon Go so seveda trgovine brez vrst. Le prideš, vzameš in greš. Vse tehnikalije so avtomatizirane.

Trgovino bi sicer morali odpreti že lani, a se je zavlekla testna faza, saj kompleksen sistem kamer ni ustrezno ločeval med kupci s podobnimi telesnimi tipi. Prav tako so mu problem delali otroci, ki so izdelke odlagali na napačne police.

A vizija ostaja, saj trgovci dobro vedo, da hitreje in enostavneje kot bodo potrošniki opravili nakup, večkrat se bodo vrnili.