BOŽIČNE DOBROTE

FOTO: Kolači, kruh in čokolada, da bo razvada res prava

Z.F.
17. 12. 2017, 21.18
Posodobljeno: 17. 12. 2017, 21.21
Deli članek:

Kaj je lepšega kot jutro začeti s penasto mehkim panetonom ali božičnim kruhom, ki ga pomakamo v toplo mleko? Po kosilu se ob kavi prileže kaj čokoladnega, denimo čokoladni trufli. Zvečer pa ob prijetni družbi presenetimo s pomarančnim šarkljem. Kaj pravite?

Arhiv
Božični kruh

Božični kruh

Omamno dišeča priloga prija ob skodelici čaja ali aromatiziranem kuhanem vinu.

Sestavine za 8 ljudi: 42 g kvasa, 130 g sladkorja, 250 ml mleka, 500 g moke, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 200 g masla, 2 ščepca soli, 3o ml ruma, 100 g kandiranega sadja, 50 g rozin, 70 g sladkorja v prahu, 50 g masla za premaz. Priprava: pripravimo kvasec, ki naj vzhaja 15 minut. Na kuhalnik pristavimo manjšo kozico, v kateri raztopimo maslo. V večjo skledo presejemo moko ter dodamo vaniljev in preostali sladkor. V skledo z moko počasi prilivamo preostalo mleko in pri tem z leseno kuhalnico ves čas mešamo. Dodamo raztopljeno maslo, ščepec soli, rum in vzhajani kvasec. Iz sestavin zamesimo gladko testo. Kandirano sadje nasekljamo na koščke, rozine operemo. Dodamo k testu in še enkrat pregnetemo. Testo položimo v pomokano skledo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano testo zvrnemo na delovno površino in razvaljamo v podolgovat hlebec. Oblikujemo ga v štruco, ki jo položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati še 30 minut. Potem ga pečemo na 160 stopinjah eno uro. Še vroč božični kruh premažemo z raztopljenim maslom in počakamo, da se ohladi. Kruh nato posujemo z debelo plastjo sladkorja v prahu.

Domači čokoladni trufli

Arhiv
Čokoladni trufli

Kremasta čokolada, posipana s kakavom je odlično darilo.

Sestavine za 12 oseb: 250 g temne čokolade, 150 ml sladke smetane, 30 g masla, 2 žlici ruma. Priprava: čokolado grobo nasekljamo ali naribamo in jo stresemo v srednje veliko skledo. V kozico vlijemo smetano, dodamo maslo in vse skupaj segrevamo na srednji temperaturi. Tik preden smetana zavre, zmes prelijemo po čokoladi. Počakamo nekaj minut, nato nežno mešamo, da dobimo gladko zmes. Potem dodamo še rum in ponovno premešamo. Nekoliko ohlajeno kremo shranimo v hladilniku za tri ure. Iz ohlajene kreme z rokami oblikujemo majhne kroglice, ki jih povaljamo v kakavovem prahu. Položimo jih v papirčke ali kar v servirne skledice in zavijemo.

Šarkelj s pomarančo

Arhiv
Šarkelj s pomarančo

Čudovito, sočno darilo, ki bo posladkalo nasmehe.

Sestavine za 12 oseb: 250 g masla, 120 g sladkorja v prahu, zavoj vaniljevega sladkorja, 4 jajca, 250 g gladke moke, zavoj pecilnega praška, ščepec soli, lupina 1 pomaranče, 100 g kristalnega sladkorja. Za pripravo sirupa potrebujemo: 250 ml stisnjenega pomarančnega soka, 100 g sladkorja, 50 ml pomarančnega likerja (po želji, lahko nadomestimo z malo ruma). Priprava: pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za šarkelj (premera 24 cm) namastimo z maslom in posujemo z moko. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo naribano pomarančno lupinico. Z mešalnikom umešamo maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor. V zmes vmešamo rumenjake. V jajčno zmes nato počasi vmešavamo suhe sestavine. Beljakom dodamo kristalni sladkor in stepemo v trd sneg, ki ga nežno in počasi vmešamo v testo. Testo vlijemo v model in po vrhu pogladimo. Pečemo v ogreti pečici 45 minut. Pečen je, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, ni nobenih ostankov. Nekoliko ohlajenega prelijemo s sirupom. Priprava sirupa: do vretja segrejemo pomarančni sok in sladkor, nato odstavimo in vmešamo liker. Še vroč sirup prelijemo po šarklju. Pustimo, da se ohladi. 

Domači panetone z rozinami

Arhiv
Domači panettone

Puhast kruhov kolač, ki ne sme manjkati na nobeni primorski praznično okrašeni mizi.

Sestavine: 42 g kvasa, 80 g sladkorja, 350 g moke, 150 ml toplega mleka, 2 ščepca soli, ščepec muškatnega oreščka, 4 rumenjaki, 100 g masla, maslo za peki papir. Priprava: rozine preberemo, operemo in odcedimo. V skledici naredimo kvasec. Kvas nadrobimo, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in malo mleka, premešamo ter pustimo vzhajati 15 minut. V večjo skledo presejemo preostalo moko, dodamo sladkor, sol in muškatni orešček ter dobro premešamo. V manjši kozici raztopimo maslo. Suhi mešanici dodamo rozine, vzhajani kvas in rumenjake. Prilijemo raztopljeno maslo in preostalo mleko. Zamešamo v gladko testo, nato pustimo vzhajati na toplem eno uro. Vzhajano testo potem še enkrat rahlo pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Model za torto (premera 16 cm) obložimo s papirjem za peko, ki ga premažemo z maslom. Hlebček v modelu pustimo vzhajati še 30 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj in hlebček pečemo 20 minut, nato znižamo temperaturo na 160 in ga pečemo še pol ure.

Božične zvezdice

Arhiv
Božične zvezdice

Krhko, sladko darilce, ki prihaja iz Finske.

Sestavine za 18 zvezdic: 500 g listnatega testa, 250 g slivove marmelade, pol žličke ingverja v prahu, pol žličke cimeta, dober ščepec muškatnega oreščka, sladkor v prahu. Priprava: najprej pripravimo nadev. Slivovo marmelado in ostale začimbe dobro premešamo, da dobimo gladko pasto. Odmrznjeno testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino treh milimetrov in razrežemo na kvadrate s stranicami do šest centimetrov. Kvadrate zarežemo po diagonali do ene tretjine proti sredini in pazimo, da se na sredini še vedno držijo skupaj. Iz kvadratov naredimo vetrnice tako, da vsak drugi vogalček testa prepognemo na sredino kvadrata in pritisnemo s prsti. Na sredino položimo žlico marmelade. Zvezde položimo na pekač, obdan s papirjem za peko, in pečemo na 200 stopinjah 15 minut. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.

Medena hiška

Arhiv
Medena hiška

Čudovita zimska idila bo krasen poklon tudi na krožniku.

Sestavine – zatesto: 1 kg medu, 0,25 l tople vode, 650 g ržene moke, 600 g pšenične moke, 100 g citronata in oranžata, 40 g dišav za medenjake, 30 g sode bikarbone. Glazura: sok ene limone, 1 beljak, 300 g sladkorja v prahu. Dekoracija: 1 zavoj pisanih bombonov (smarties), 100 g gumijastih bombonov. Priprava: v kozici zavremo med in vodo ter nato medeno tekočino ohladimo. Moko presejemo v skledo, dodamo citronat, oranžat in dišave za medenjake. Vse skupaj premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo skoraj hladen med. Vse sestavine nato zamesimo v testo. Na koncu umešamo sodo bikarbono. Testo oblikujemo v kepo, položimo v skledo, pokrijemo in shranimo za en dan. Na pomokani delovni površini nato testo razvaljamo na debelino enega centimetra. Iz njega izrežemo šest simetričnih in poljubno velikih kosov, ki jih bomo uporabili za streho in zunanje dele hiške. V kose, ki jih bomo uporabili za ogrodje hiše, naredimo odprtine za okna in vrata. Izrežemo pa tudi štiri manjše koščke za dimnik. Plošče previdno položimo na pekač in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pečemo do 30 minut na 200 stopinjah. Testo ohladimo.
Iz limoninega soka, beljakov in sladkornega prahu naredimo gosto glazuro in jo vsujemo v vrečko za brizganje. Dele hiške zlepimo s pomočjo glazure. Delamo počasi in čakamo, da se glazura dobro posuši. S pomočjo glazure prilepimo še bombone in hiško okrasimo.