Preboj v robotiki

Sedaj bodo lahko izdelali robota, ki bo okreten kot človek

U.K.
23. 9. 2017, 19.30
Deli članek:

Znanstveniki so izdelali posebne umetne mišice, ki so do sedaj predstavljali zadnjo mejo v robotiki.

Arhiv Svet24
Računalniki po definiciji niso ne dobri ne zli, umetna inteligenca pa bo zato natanko takšna, kakršno si bomo zaslužili. Zlovešče, mar ne?

Vsaj kar se tiče tega, da bi izdelali robota, ki bo okreten kot človek. Lahko bodo izdelali robota, ki bo imel identično mišičevje kot ga poznamo pri človeku (in drugih živalih). To dejansko pomeni, da se mišica lahko razteza, krči, zvija in upogiba, poleg tega pa lahko dvigne predmet tisočkrat težji od same mišice.

Zadnja meja

Strokovnjaki zagotavljajo, da je s tem prekoračena zadnja meja, ki je preprečevala izdelavo robota v človeški podobi. Mišico so sicer izdelali na kolumbijski univerzi v ZDA, izdelali pa so jo s pomočjo 3D printerja. »Veliko se dela na področju umetne inteligence, medtem ko je robotovo telo bilo kar nekoliko zapostavljeno. To se je sedaj spremenilo,« je povedal vodja projekta profesor Hod Lipson in dodal, da do tega trenutka ni bilo materiala, ki bi deloval tako učinkovito kot mišice. Sedaj znanstveniki pospešeno delajo na umetni inteligenci, ki bi bila sposobna nadzirati mišice kot jih nadzirajo človeški možgani.

Učinkovitost

Profesor Lipson je dejal, da bi takšni roboti lahko brez težav prijemali občutljive predmete in bi bili učinkoviti v medicini. Mišica je zgrajena iz matrice silikonske gume z etanolom, ki je razporejen po mišici v mikro-mehurčkih. To pomeni tudi, da izdelava tega materiala ni draga in je celo iz okolju prijaznih materialov. Mišico premikajo z električnim tokom okoli 8V preko tanke žice. Mišica se lahko pri 80 stopinjah Celzija raztegne za 900 odstotkov, s pomočjo računalnika pa jo že lahko premikajo. Res zadnja ovira pri ustvarjanju robota podobnega človeku pa je umetna inteligenca, ki bo dejansko podobna možganom in bo sposobna nadzirati mišice. A do takrat imajo znanstveniki verjetno še precej dolgo pot.