ŠOKANTNO

Bila je zelo velika rasistka na dvoru

Nejc Simšič
8. 6. 2017, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dolgo časa so skrivali, zdaj pa je prišlo na dan – pokojna Elizabeta, kraljica mati, ki je umrla stara 102 leti, je na britanskem dvoru veljala za veliko rasistko!

Reuters
Kraljica mati je bila megapriljubljena.

Ena najbolj priljubljenih članic britanske kraljevine je bila velika rasistka, polna zlobnih besed proti temnopoltim.

Zdaj že pokojna kraljica mati, žena kralja Jurija VI. in mama britanske kraljice Elizabete II., je bila poleg princese Diane najbolj priljubljena članica britanske kraljeve družine, saj so jo ljudje preprosto oboževali, tudi ker je bila vedno »kul«. A zdaj je svet doživel velik šok, ko je spregovoril nekdanji direktor kraljevega muzeja, sir Roy Strong.

Reuters
A globoko v sebi je bila sovražna rasistka.

ZLOBA
Znani zgodovinar in nekdanji direktor kraljevega muzeja je doslej skrival kraljičin rasizem: »Pazite se teh črnih paglavcev! Tako je opisovala vse temnopolte, ki jih je odkrito prezirala.«

Da je kraljica mati po drugi strani veljala za zmešano pijanko in so jo označili za taščo iz pekla, je sicer že dolgo znano, zdaj pa so jo označili še za rasistko brez primere. Vsaj ko gre za njen odnos do temnopoltih ljudi. »Te zadeve sem želel skriti in vedno nam je uspelo prikriti njene neprestane rasistične izjave, saj so bile res grozne in nizkotne. Jaz sem čutil dolžnost, da to prikrijem in sem zaščitniški,« je priznal zgodovinar Roy.

»Spomnim se, kako se je sredi večerje nagnila k meni in mi, medtem ko je s prstom pokazala na gručo temnopoltih gostov, rekla, pazite se teh črnih paglavcev! Njen odnos do drugih delov sveta je bil res nesramen,« je še ogorčeno, a odkrito priznal Strong.