Žareča "krogla"

Odkrili planet, ki se upira razumu

S.R.
6. 6. 2017, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Znanstveniki so odkrili enega najbolj norih zunajsončnih planetov do zdaj. Gre za orjaškega plinskega velikana, ki za pot okoli zvezde potrebuje zgolj dan in pol, njegovo površje pa je bolj vroče kot večina znanih zvezd.

NASA/JPL-Caltech
Ilustracija planeta KELT-9b.

Planet, imenovan KELT-9b, kroži okoli približno 650 svetlobnih let oddaljene žareče zvezde KELT-9 in je povsem drugačen od vseh do zdaj odkritih planetov. Temperatura na njegovem površju na strani, obrnjeni proti soncu, doseže približno 4300 stopinj Celzija. Površje Sonca ima na primer približno 5500 stopinj Celzija, površje Merkurja, ki je našemu Soncu najbližji planet, pa doseže »pičlih« 430 stopinj Celzija. Razlog za tako visoko temperaturo je njegova bližina eni najbolj vročih zvezd, ki jih poznamo. Temperature na površju KELT-9 namreč dosegajo slabih 10.000 stopinj Celzija.

»Lahko rečemo, da je ta planet bolj vroč od 80 odstotkov vseh poznanih zvezd, kar se sliši naravnost neverjetno,« pravi astronom Jonti Horner.

Plinski velikan je dejansko skoraj trikrat večji od Jupiterja, vendar je njegova gostota za polovico manjša, saj njegovo atmosfero nenehno »bombardira« intenzivna vročina zvezde. Ta je tako visoka, da so znanstveniki presenečeni nad njegovim obstojem.

Zaradi teh težkih pogojev v okolici zvezde je življenjska doba tega planeta najverjetneje zelo kratkega daha. Znanstveniki ocenjujejo, da vsako sekundo izgubi vsaj 10 milijonov kilogramov svoje mase. Konec njegovega življenjskega cikla je sicer še predmet ugibanj, saj še ni znano, ali planet vsebuje trdno jedro, ki ga bo zvezda postopoma razgalila. Znanstveniki kljub temu predvidevajo, da bo planet svoj konec dočakal v žarečih »nedrjih« zvezde KELT-9