Večna skrivnost

Črna dalija: umor, ki je pretresel svet

Urban Klančnik
7. 4. 2017, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Leta 1947 je ameriško in svetovno javnost pretresel umor Elizabeth Short, ki so jo mediji poimenovali Črna dalija. Je svojega krvnika poznala?

Wikipedia
Elizabeth Short je bila aretirana zaradi popivanja v mladoletnosti.

Črna dalija je najverjetneje svoj psevdonim dobila zaradi filma Modra dalija, ki je bil posnet leto pred umorom nesrečne Elizabeth Short, tako pa so jo poimenovali novinarji. Njen umor je eden najstarejših nerešenih umorov v ZDA.

Umor

Je šlo za serijskega morilca? V letih od 1934 do 1938 so se zgodili tako imenovani clevelandski umori. Neznani morilec je umoril vsaj 12 oseb, večinoma potepuhov, in jih razkosal. 

Elizabeth je julija 1946 odšla v Los Angeles na obisk k Josephu Gordonu Ficklingu v vojaško bazo na Long Beachu. Tam je preživela zadnjih šest mesecev svojega življenja; 15. januarja 1947 so njeno truplo v dveh kosih našli na počivališču v Los Angelesu. Okoli desete ure dopoldne jo je našla domačinka Betty Bersinger, ki je sprva mislila, da gre za izložbeno lutko, nato pa ugotovila, da gre za žensko, in poklicala policijo. Elizabethino telo je bilo presekano na pol v pasu, ličnice je imela prerezane do ušes (tako imenovani glasgowski nasmeh) ter po prsih, nogah in rokah modrice. Morilec je s predela trebuha odrezal večji kos mesa. Imela je tudi poškodbe glave. Morilec je njeno telo umil in ga odvrgel na počivališču. Roke je imela v pravem kotu na obrazu, poleg tega je imela razkrečene noge. V bližini so preiskovalci našli vrečko za cement, v kateri je bila razredčena kri. Poznejša obdukcija je pokazala, da je umrla zaradi udarcev po glavi in krvavitev iz ran na obrazu.

Wikipedia
Med osumljenci za umor je bil tudi zloglasni mafijec Bugsy Siegel.

Klic in pismo

23. januarja 1947 je urednika časnika Los Angeles Examiner poklical moški in dejal, da je morilec. Naslednji dan je poslal paket, v katerem so bili osebni predmeti nesrečne Elizabeth ter notesnik z imenom Mark Hansen na naslovnici. Mark je bil njen prijatelj in tudi osumljenec, a ga z umorom niso mogli povezati. Pozneje je časnik dobil še več pisem, katerih avtorji so trdili, da so morilci, a za nobeno ni mogoče trditi, da je avtentično. Tekom let je več kot petdeset oseb priznalo umor, a ga z nikomer niso mogli povezati. Na plan so prišle tudi govorice, da naj bi bila Elizabeth prostitutka, a se je to pozneje izkazalo za neresnično.

Psihološki profil

Ženska morilka

Ena od teorij govori, da jo je umorila ženska. To naj bi bil tudi razlog, da je bilo truplo prerezano na pol, saj bi ga tako šibkejša ženska lažje odnesla do avtomobila. 

V času umora je bilo kriminalno profiliranje zločincev še v povojih, a je profil tega kljub temu pozneje izdelal Gregg O. McCrary, ki je delal za FBI. Povedal je, da je bila Elizabeth umorjena na izrazito brutalen in seksualen način, in sicer na eni lokaciji, kjer je morilec očistil njeno telo in izčrpal vso kri. Nato je odpeljal truplo do počivališča. Morilec je bil verjetno starejši od nje in jo je najverjetneje poznal. Zvabil jo je na določen prostor, jo nato tam umoril in razkosal.

Gregg je dodal, da gre za seksualnega sadista, ki čuti sovraštvo do žensk, z umorom pa je želel pokazati svoje neodobravanje življenjskega stila Elizabeth (znana je bila po lepoti, divjih zabavah in tveganjih). To je nakazal s tem, ko jo je pred svetom razgalil. Želel je, da jo najdejo in vidijo, kaj ji je storil. Po njegovem jo je ponižal tudi v smrti. Glasgowski nasmeh pa lahko pomeni tudi, da se je od nje čutil izdanega, kar bi potrdilo, da ga je poznala. Verjetno nikoli ne bomo izvedeli, kdo je umoril Elizabeth Short, in obstaja možnost, da to ni bil niti njegov prvi niti zadnji umor. Gotovo je, da je zašla v roke psihopata, ki ji je življenje vzel zaradi sovraštva do žensk in impotentnega strahu do njih.

Wikipedia
Robert M. »Red« Manley je bil zadnji, ki so ga opazili z Elizabeth, in bil je eden glavnih osumljencev.

Osumljenci

Policija je imela ogromno osumljencev, a nikogar niso mogli neposredno povezati z umorom.

Walter Bayley

Elizabeth Short je bila umorjena na način, ki ga je pričakovati samo nekoga z veliko sovraštva do žensk.

Dr. Walter Alonzo Bayley je bil kirurg, ki je živel v bližini kraja, kjer so našli njeno truplo. Bayley sicer naj ne bi poznal Elizabeth, je pa bila prijateljica njegove hčerke. Detektiv Harry Hansen je vseskozi trdil, da je bil morilec kirurg.

Norman Chandler

Po eni teoriji naj bi bilo storilcev več in med njimi naj bi bil celo urednik Los Angeles Timesa Norman Chandler. Elizabeth naj bi zanosila s poročenim Chandlerjem, ki jo je nato dal umoriti prek zloglasnega gangsterja Bugsyja Siegla.

Leslie Dillon

Leslie je bil pomočnik v mrtvašnici, osumljenec pa je postal, ko se je začel dopisovati z enim od psihiatrov glede seksualnega sadizma. Vendar je trdil, da ni morilec on, ampak njegov prijatelj Jeff Connors.

Mark Hansen

Mark je bil lastnik nočnega kluba, v katerega je rada zahajala Shortova, in kolikor vemo, je bil zadnji, ki ga je poklicala pred umorom. Mark je večkrat spreminjal izjavo glede zadnjega klica.

George Hodel

Dr. George Hill Hodel je postal osumljenec, ko ga je njegova 14-letna hčerka obtožila spolne zlorabe. Preiskovalci so namestili prisluškovalne naprave v njegovo hišo, kjer je skoraj priznal ne le umor Elizabeth, ampak tudi svoje tajnice. Hodel je še zmeraj najverjetnejši storilec.

George Knowlton

Hčerka Georgea Knowltona (Janice) je policiji dejala, da je videla, kako je njen oče umoril Elizabeth. Shortova naj bi bila Georgeeva ljubimka in naj bi tudi splavila njegovega otroka. Po njenem mnenju naj bi bila Shortova tudi članica pedofilske družbe, ki je v njene mreže vabila otroke.