Upodobitev

VIDEO: Ste si Nezemljane tako predstavljali?

J.P.
30. 3. 2017, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obliko jim je dal biolog, ki je upošteval vplive okolja na razvoj življenjskih oblik.

Profimedia
Pritlikava zvezda Trappist 1 in planeti, ki jo obkrožajo.

Običajno zeleni možiclji so dobili novo podobo – zasluge gredo avstralskemu biologu dr. Brianu Chooju, ki si je pri upodabljanju zunajzemeljskih oblik življenja pomagal z logiko.

Strokovno podkovan o vplivu okolja na razvoj življenjskih oblik in o rdečih pritlikavkah s planeti se je lotil flore in favne teh nebesnih teles, v življenje pa jih je obudil ilustrator Steven Grice.

Življenje v soju rdečih pritlikavk 

Rdeče pritlikavke so najbolj pogoste zvezde v vesolju – tvorijo kar 75 odstotkov Rimske ceste. Če bi kateri od planetov, ki krožijo okoli njih, bil naseljiv, bi na njem morda našli bitja, kot si jih je zamislil Choo. Po njegovem mnenju bi za tak planet tipično rastje na vrhu svoje pojave imelo atribut nalik propelerju, s katerim bi širilo seme. Takšna rastlina bi posledično spominjala tudi na kaktus, saj bi morala nekje hraniti vodo – najverjetneje v nekakšnih izrastkih nad površjem ali v koreninah pod njim. Živali bi najverjetneje spominjale na dvoživke, prilagojene na življenje v puščavskih razmerah. Na hrbtih bi imele zaščitne oklepe, ki bi jih varovali pred vročino in drobirjem, ustno votlino pa čim bliže tlom. Sprednje okončine bi imele močne, da bi lahko kopale za hrano, njihova koža pa bi bila prozorna, da bi lahko živali vpile čim več svetlobe.

Več v spodnjem videoposnetku.