Reciklaža

Kako pravilno ravnati z embalažo Tetra Pak

R.T.
30. 3. 2017, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tetra Pak je ena izmed najpogosteje uporabljenih embalaž. Vanjo po navadi polnijo raznorazne pijače ter mlečne izdelke. Kar 75 odstotkov embalaže pa je primerne za reciklažo.

Profimedia

Kroženje odpadne embalaže:

Tetra Pak

1. Izdelek

2. Pravilno odložena prazna embalaža

3. Transport

4. Razvrščanje

5. Reciklaža

6. Nov izdelek

Poraba embalaže v državah Evropske unije kar za dvakrat presega razpoložljive naravne vire. Zato je ena glavnih prioritet EU usmerjanje v tako imenovano krožno gospodarstvo, ki preprečuje nastajanje odpadkov in zmanjšuje obremenitve za okolje.

Embalaža Tetra Pak je izdelana iz treh vrst različnih materialov. Največji del, 75 odstotkov celotne embalaže, predstavlja karton, ostalo pa plastična masa in aluminij. Vsak material ima svojo funkcijo – karton daje embalaži obliko in trdnost, plastika ima vodoodporno funkcijo, aluminijasta folija pa izdelek varuje pred svetlobo, mikroorganizmi in zrakom.

Če to odpadno embalažo ločujemo, se kartonski del reciklira in iz njega izdela nove izdelke, med drugimi tudi papirnate robčke.

Tetra Pak

V družbi Tetra Pak sicer opozarjajo, da je za kar najbolj učinkovito ravnanje z odpadno embalažo pomembno tudi, kako jo odložimo v zabojnik za smeti. Embalažo moramo izprazniti in sploščiti, s čimer zmanjšamo volumen v zabojnikih, transportu smeti in na ekoloških otokih za kar 20-krat.