Superpomočniki

Ste kdaj prešteli svoje deževnike?

pr
1. 4. 2017, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Različne vrste deževnikov se hranijo z različnimi snovmi, zato lahko sobivajo na istem kosu zemlje. Njihova velika vrednost je njihova sposobnost, da izboljšajo zgradbo zemlje in njeno odcednost.

Dreamstime
Prekopavanje in rahljanje zemlje škoduje deževnikom, zato ne pozabite, da je kopanje in rahljanje primernejše s prekopnimi vilami kot z lopato.

Dreamstime
Če naštejete manj kot tri, pomeni, da morate zemlji dodati več organskih snovi. Če jih je več kot sedem, imate bogato, hranil polno prst.

Nekateri deževniki se hranijo tik pod površino in so zato lahek plen ptičev, v vročih dneh pa rijejo do pol metra globoko, kjer je hladneje in bolj vlažno. Med ritjem premikajo in vlečejo s seboj biološko bogato gornjo plast prsti in jo spotoma odlagajo v nižjih, revnejših plasteh, kjer ustvarjajo male galerije bogate prsti. Kadar dežuje ali kadar izdatno zalivamo, se deževniki dvignejo iz globljih plasti proti površju in s seboj prinesejo spodnje, revnejše plasti, ki se pomešajo z gornjimi, bogatejšimi plastmi zemlje. Posamičen deževnik pri tej dejavnosti seveda ne odtehta veliko, slika pa se povsem spremeni, če upoštevamo, da naj bi živelo na enem hektarju zdrave njivske zemlje od 100.000 do 120.000 deževnikov. Tolikšna množica predela in premeče na leto okrog 250 ton zemlje.

Kemična gnojila deževnikom ne škodujejo, le preveč bakra ne smejo vsebovati, saj ta uničuje njihovo prebavno floro in zaradi tega začnejo stradati.

Štejte!

Če želite ugotoviti,koliko deževnikov dela na vašem vrtu, sledite naslednjim napotkom: ko je prst primerno vlažna, s prekopnimi vilami dvignite toliko zemlje, kot je lahko obdržite na vilah, in preštejte deževnike v njej. Če boste našli manj kot tri, pomeni, da morate zemlji dodati več organskih snovi. Če ste našteli več kot sedem deževnikov, imate bogato, hranil polno prst. Izkopljite luknjo, globoko toliko kot vile, in jo napolnite z vodo. Če bo odtekla pozneje kot v pol minute, ji morate dodati nekaj, s čimer boste izboljšali njeno odcednost, na primer mivko. Morda boste morali to ponoviti vsako leto, dokler se odcednost ne bo popravila. Preštejte deževnike tam, kjer imate na svojem vrtu zastirko, enako kot v prvem preizkusu. Če jih je premalo, bi bilo primerno zmanjšati debelino zastirke. Nikakor naj ne presega 10 centimetrov.

Dreamstime
Deževniki med ritjem vlečejo s seboj biološko bogato gornjo plast prsti in jo spotoma odlagajo v nižjih, revnejših plasteh.