Zanimivosti

Prava izbira tal vnese karakter in eleganco

zf
18. 2. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razmišljate o prenovi dotrajanega parketa in si ob tem želite nekoliko spremeniti svoj dom? Preverite nekateri trike, kako dolgčas v stanovanju pregnati s stilno izbiro.

Profimedia
Če se odločite za temna tla, ne pozabite na primerno osvetlitev.

Tudi pri izbiri parketa imate na voljo različne odtenke, a ne pozabite, da lahko parket tudi poljubno prebarvate in ga spremenite po svojih željah.

Poleg barve je ob nakupu pomembno, da se pozanimate o lastnostih tal in razmislite, ali bodo primerna glede na praske, udrtine in umazanijo, ki se bodo pojavljale v izbranem prostoru. To naj bo prvo vodilo ob nakupu, šele nato sledi izbira barve.

Temna tla

Osnovno pravilo pri urejanju doma, ki naj bi se ga držali, je, da morajo biti tla čim temnejša, medtem ko naj bi bile zidne barve v čim svetlejših tonih. Tako bo pohištvo prišlo bolj do izraza. Vsekakor pa je podoben učinek mogoče doseči z drugo barvno shemo, pri kateri upoštevate skladnost pohištva, zidov in tal.

Svetlejša tla

Preproge izbirajte skladno z barvo sten ali pohištva. Če je vse v precej pastelnih barvah, pa ne boste zgrešili, če boste vnesli nekaj kontrasta, saj bo prostor poživil. 

Seveda se lahko odločite tudi za tla, ki so svetlejša od barve sten, vendar v tem primeru izberite čim bolj nevtralno barvo pohištva. K takšni izbiri se bo lepo podalo stilno leseno pohištvo v svetlejših tonih. Ne boste zgrešili, če si boste omislili tudi steklene površine. Ne pozabite na barvo stropa; če ne želite bele, strokovnjaki priporočajo svetlo modro, saj prostor osveži in poveča. Pri izbiri preprog ne pozabite na kontrast, ki naj bo v komplementarni barvi z barvo stene. V podobnih odtenkih izbirajte tudi preostale dodatke, ki naj se med seboj dopolnjujejo. Ob tem ne pozabite: bela tla bodo prostor optično povečala, temna pa zmanjšala.

Primerna osvetlitev

Ob opremljanju nikar ne pozabite na stenske in namizne luči. Pa tudi s talnimi ne morete zgrešiti. Ne pozabite, da boste v prostorih s temnimi tlemi potrebovali močnejšo svetlobo.

Če se boste odločili za temna tla, ne pozabite na primerno osvetlitev, ki je pomemben dejavnik v prostoru. Dovolj močna mora biti, da se v prostoru ne bomo počutili utesnjenih. Zato si omislite tudi stenske in namizne svetilke. Čeprav pri temnih tleh v prostoru svetujejo izbiro svetlih stenskih barv, pazite, da v prostor ne boste vnesli prevelikih kontrastov. Preproge naj bodo le dodatek in naj ne zajamejo celotnega prostora, sicer bodo zasenčile temna tla in pohištvo, vaša sijajno izbrana kombinacija pa bo šla v nič.