Znova so ga odkrili Kitajci

VIDEO: Nov papir odporen na vodo, vročino in plamen

B.K.
24. 1. 2017, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred 2000 leti so Kitajci iznašli papir. Danes so iznašli boljši, bolj vzdržljiv in obstojnejši papir.

Raziskovalna ekipa Inštituta za keramiko iz Šanghaja je razvila prvi tip papirja, ki je odporen tako na vodo kot na ogenj, poroča ruski portal Sputnik news. 

Znanstveniki pod vodstvom profesorja Žuja Jingdžija so papirju dodali obliko kalcija, ki jo sicer najdemo v živalskih zobeh in kosteh. To je strukturo papirja spremenilo tako, da lahko sedaj bolje prenaša toploto in vlago.

Super-papir je po izgledu podoben navadnemu papirju, le da je njegova površina malce bolj gladka. Raziskovalna ekipa pravi, da lahko papir brez škode polijemo tako z vodo kot sokom, čajem ali kavo. Preživi tudi temperature do 200 stopinj Celzija in celo stik z odprtim ognjem. Prav tako naj tekočina, vročina ali ogenj ne bi vplivali na obstojnost črnila na papirju.

Tak papir bi se lahko uporabljal za shranjevanje pomembnejših dokumentov, s čimer bi lahko preprečili škodo, ki jo zgodovinskim dokumentom, in s tem kulturni dediščini, povzročijo poplave in požari.

Papir, katerega stroški produkcije naj bi bili le malce višji od navadnega, bo na kitajske trge predvidoma prispel v roku treh let.