Šokantno

Skrite nevarnosti toaletnega papirja

zf
24. 1. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljudje smo danes vse bolj pozorni na to, kaj jemo in kakšno kozmetiko uporabljamo, le da bi bili zdravi. Medtem ko postajamo pravi strokovnjaki na tem področju, pa včasih pozabljamo na osnove.

Profimedia

Obarvani toaletni papir in dišave, ki se mu dodajajo, dokazano dražijo vaginalno področje in so pogost vzrok za vnetje sečil, prav tako lahko povzročijo vnetje in srbenje danke.

Če kaj, potem vsi redno uporabljamo toaletni papir. A se, presenetljivo, zelo malo opozarja na nevarnosti napačno izbranega toaletnega papirja. Dišave in barve so namreč lahko resna grožnja zdravju.

Le redki se spomnijo, da je FDA (ameriška uprava za hrano in zdravila) že leta 1987 za higienske potrebe prepovedala uporabo določenih barv in vonjav, ker škodljivo vplivajo na zdravje človeka in na živali; povzročajo tumorje, vnetja (iz njih lahko nastanejo hemoroidi), celo raka na materničnem vratu. Sicer se je tehnologija izdelovanja toaletnega papirja od takrat močno spremenila, vendar to pomeni le, da nihče nima več nadzora nad tem, kar se dogaja.

Tudi vsak bel papir ni nedolžen

Poiskali smo toaletni papir, ki ustreza kriterijem: 3-slojni toaletni papir Violeta Premium Ultra Soft v Mercatorju prodajajo za 3,99, v Sparu po 3,95, v E.Leclercu pa po 3,77 evra. 

Ko se torej naslednjič odpravimo kupovat toaletni papir, naj bo v našem interesu, da izberemo takšnega, ki ne ogroža zdravja na več deset različnih načinov. Obarvani toaletni papir in dišave, ki so mu dodane, dokazano dražijo vaginalno področje in so pogost vzrok za vnetje sečil, prav tako lahko povzročijo vnetje in srbenje danke. Tudi bel papir je lahko obarvan, pri čemer podjetja največkrat za beljenje uporabljajo klor, ki ne prinaša nič dobrega. Pred nekaj leti je Matej Šuštaršič z Inštituta za celulozo in papir v analizi različnih toaletnih papirjev v treh vzorcih odkril plesni, v enem pa celo koliformno bakterijo E. coli, ki kaže na fekalno onesnaženje toplokrvnih živali. Ker prisotnost za človeka potencialno nevarnih mikroorganizmov v higienskih papirjih ni zakonsko opredeljena, je na nas, da se poskušamo slednjim vsaj izogniti. To nam bo z največjo gotovostjo uspelo, če bomo namesto papirja iz recikliranega vlakna kupovali toaletni papir, narejen iz celuloze.