Negovanje

Magična vsestranska uporaba korenčka

ud
22. 1. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Korenje ni dobro le za oči, kot so nam govorili naši dedki in babice, ampak ima pozitivne učinke tudi na lase, kožo, gubice. Preverite, kako se naredi korenčkovo masko.

Profimedia
Sto gramov presnega (surovega) korenja vsebuje 30 kalorij.

Korenje vsebuje veliko vitaminov in mineralov (vitamina A in B; folno kislino, železo, kalij, magnezij, mangan, žveplo, baker) in je zato nadvse uporabna zelenjava, tudi kar zadeva lepotne pripravke. V tej maski se izvrstno dopolnjuje z oljem iz pšeničnih kalčkov (vsebuje veliko vitamina E) ter medom in jogurtom, ki kožo nahranita.

Profimedia
Korenje je kuhano veliko bolj hranljivo kot v surovi obliki.

Sestavine

Za pripravo maske boste potrebovali večje korenje (po možnosti z domačega vrta ali iz ekološke pridelave) ali dve veliki žlici čistega korenčkovega soka. Druga pomembna sestavina je približno pet žlic olja pšeničnih kalčkov, ki ga lahko naredite sami ali kupite že narejenega v kateri od spletnih trgovin. Potrebovali boste tudi dve žlici medu, dve žlici jogurta, ustekleničeno negazirano vodo in tudi žličko škrobne moke ali gline v prahu.

Priprava vam vzame pet minut 

Zmanjšuje tveganje za nastanek pljučnega raka in varuje pred drugimi oblikami raka. Prav tako znižuje raven holesterola v krvi in preprečuje zastrupitve s hrano. 

Iz korenčka iztisnite sok ali uporabite že narejenega. Potrebujete dve žlici, ki ju zmešate z oljem iz pšeničnih kalčkov, medom, jogurtom. Vse sestavine temeljito premešajte. Če je mešanica pregosta, dodajte še malo olja iz pšeničnih kalčkov ali korenčkovega soka, če je mešanica preredka, pa ji dodajte glino ali škrob. Masko enakomerno nanesite na očiščen obraz in vrat ter pustite na obrazu približno 20 minut. Nato masko odstranite z ustekleničeno negazirano vodo in kožo nežno osušite – po možnosti na zraku.

Kolikokrat?

Pri starajoči se ali poškodovani koži priporočamo uporabo vsak dan, pri suhi koži enkrat tedensko, pri drugih vrstah kože pa enkrat na tri tedne. Masko lahko hranite v hladilniku do šest ur, tako da hitro izkoristite njene učinke in jo porabite! Vaša koža bi se morala hitro in vidno izboljšati ter postati prožna v zelo kratkem času.