Izbrana živila

Za manj kilogramov in zimske utrujenosti

pr
14. 1. 2017, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kadar smo brezvoljni, se moramo za jedilnik, ki nam povrne življenjsko moč, toliko bolj potruditi. Krožnik obložimo z zdravimi živili, ki spodbujajo izločanje hormonov sreče.

Profimedia
Zdrava prehrana vsebuje sveže sadje; nekateri strokovnjaki priporočajo tri kose različnega sadja dnevno.

Leča ima obilo odpornih vlaknin, ki pospešijo presnavljanje maščob v energijo. 

Eden od svetovno najbolj znanih dietologov, dr. Oz, meni, da oblaganje krožnika z zdravimi živili, ki spodbujajo izločanje hormonov sreče, pravzaprav sploh ni trud, ampak minimalen vložek z maksimalnim učinkom na naše zdravje. Katera pa so ta zdrava živila? Dietolog poudarja, da novih kontinentov, kar zadeva zdravo prehranjevanje, ni mogoče odkrivati. V glavnem se je treba držati pravila, da se moramo na daleč izogibati predelani hrani, da se moramo potruditi vzljubiti domačo kuhinjo, v kateri ni aditivov in predelanega sladkorja, in ne nazadnje se moramo zavedati, da je za vitkost v 80 odstotkih zaslužna prehrana in le v 20 odstotkih gibanje.

Dreamstime
Brstični ohrovt ima izjemno malo kalorij in pospešuje hujšanje. V njem je skoraj več kalcija kot v mleku.

Hrana zoper zimsko otožnost

Hudi utrujenosti se lahko upremo s tako imenovanim mačjim dremežem. To ni nič drugega kot 20- do 30-minutni sladki spanec. 

Nekatere vrste živil še posebej naglo in za dalj časa dvignejo razpoloženje iz zimskih kotlin v poletne višave. Med njimi so kosmiči, ki imajo veliko magnezija in železa, ki sta minerala številka ena za dobro voljo. Poleg tega imajo kosmiči obilo vlaknin, ki pripomorejo k občutku sitosti. Tudi kvinoja poskrbi za dobro voljo, saj vsebuje veliko folne kisline, magnezija in fosforja. K budnosti in zbranosti si pomagajmo z vitamini skupine B ter aminokislino tirozin, ki jih v obilju najdemo v lososu.

Dreamstime
Študija dokazuje, da je med ljubitelji mandljev petkrat več vitkih ljudi kot med tistimi, ki se jim izogibajo.