Nesposoben vodilni kader

Rdeči alarm: Ali se zjutraj težko odpravite v službo?

zf
22. 1. 2017, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tudi če naravnost obožujete svoje delo, je skoraj nemogoče, da se na delovnem mestu kdaj vendarle ne bi pojavila kakšna težava. To je seveda razumljivo, a le do neke mere.

Profimedia
Če vas vodilni ves čas opozarjajo, kako enostavno ste zamenljivi, je čas za premislek.

Če se v službi pojavijo težave, jih nikar ne rešujte sami, temveč se o njih pogovarjajte in pogovorite. Morda za začetek s sodelavci, nato pa pristopite k vodji.

Bi prepoznali znake, ki vas opozarjajo na to, da je čas, da v službi nekaj spremenite? In ne, odpoved ni vedno edina rešitev, morda si morate vzeti le čas za premislek. Vsaka težava, ki se pojavi v službi, še ni škodljiva in ogrožajoča za vas in vaše zdravje. Tudi s težavami se je treba znati spopasti in vsaka malenkost nas pač ne sme vreči iz tira. O škodljivem službenem okolju govorimo takrat, ko je situacija, ki ji je posameznik izpostavljen v službi, zanj psihično prezahtevna oziroma neznosna. Pri tem ne igrajo tolikšne vloge delovne naloge, ki jih posameznik opravlja, temveč so glavni problem odnosi med sodelavci. V škodljivem delovnem okolju je neprestano čutiti napetost in disfunkcionalnost.

Neprestano vas opominjajo, da ste hitro nadomestljivi

Če ste pri delu uspešni, pa tega drugi ne opazijo oziroma nočejo opaziti ali si morda celo jemljejo zasluge za vaše delo, je čas, da opozorite nase.

Če ste pri svojem delu marljivi, pa vas vodilni kljub temu opozarjajo, da je na zavodu za zaposlovanje ogromno takšnih, ki bi vas z veseljem nadomestili na delovnem mestu, imate resen problem. Pozitivno delovno vzdušje v podjetju ni vrednota, v ospredju je pehanje za dobičkom na račun poceni delovne sile. Kaj lahko storite? Čeprav je delo v takšnem okolju zares naporno, poskusite stisniti zobe vsaj toliko časa, da si najdete drugo službo. Poiščite si jo prek raznih zaposlitvenih oglasov, prošnjo lahko poskusite poslati tudi podjetjem, ki sicer nimajo razpisanega prostega delovnega mesta. Kdo ve, morda se vam nasmehne sreča.

Nesposoben vodilni kader

Druga težava, ki jo lahko imate v delovnem okolju, je šef, ki ni kos svojim nalogam. Prepoznate ga po slabih komunikacijskih veščinah (vas ne posluša, je neodziven, med pogovorom vas pogosto prekinja). Kaj lahko storite? Težko boste ignorirali svojega šefa, saj je upoštevanje njegovih navodil navsezadnje vaša naloga. Lahko pa se pri tem zavedate, da njegovo neprimerno obnašanje v resnici nima prav nič opraviti z vami, in s tem postavite čustvene meje.