Hišna opravila

Učinkoviti triki, ki bodo prihranili čas in živce

zf
3. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste vedeli, da lahko s šumečimi tabletami očistite kopalnico? Da lahko z WD-40 očistite madeže nalivnega peresa in flomastrov? Kako preprosto očistiti nočno svetilko? Ne? Preverite!

Profimedia
Steklenice so vsestransko uporabne. Izkoristite jih za lestenec ali napenjalec za čevlje.

V omarah se skriva veliko uporabnih stvari, ki so bodisi odslužile svojemu namenu bodisi ste na njih mimogrede pozabili, čeprav vam lahko še kako koristijo pri čiščenju in pospravljanju stanovanja.

Gumbi

Na luknjice gumbov shranite uhane in tako ne boste nikoli ostali brez para. Zapestnica gumbov z nakitom pa bo priročna tudi na potovanjih.

Šumeče tablete

Zdravila niso koristna le za zdravljenje bolezni, temveč jih lahko uporabite tudi v boju proti neredu. S šumečimi tabletami proti zaprtju in zgagi lahko hitro in učinkovito očistite kopalniško opremo. Nekaj tablet vrzite v straniščno školjko, umivalnik pa napolnite z vodo in ji dodajte šumeče tablete, te bodo razgradile nečistoče. Pustite delovati pol ure ter nato le nežno obrišite s krpo.

Samolepljivi valjček

Valjček, s katerim odstranjujete lase in kosme blaga z vašega plašča, vam bo v odlično pomoč pri čiščenju svetil s papirnatim obodom ali obodom iz blaga. Namesto da obod snamete, ga operete in nato še sušite, se z valjčkom nekajkrat sprehodite po obodu in tako očistite prah na zunanji in notranji strani.

Krema za obraz ali losjon za telo vam lahko izvrstno služita za čiščenje in vzdrževanje usnjenih čevljev. Nanesite malo kreme ali losjona na bombažno krpo in s krožnimi gibi nežno vtrite.

Čopiči za nanos pudra

Prostor med tipkami na tipkovnici boste najlažje očistili s čopičem za nanos ličil. Najbolje se obnesejo čopiči z dolgimi ščetinami, saj sežejo tudi v skrite kotičke. Po uporabi čopič dobro operite z detergentom in toplo vodo.

Steklenice

Vinske steklenice sperite in posušite. Uporabite jih za ohranjanje oblike in preprečevanje zvijanja visokih čevljev. Uporabljate jih lahko pri vseh oblikah čevljev, saj so hkrati dovolj ozke, da čevljev ne raztegnejo. Uporabite jih lahko tudi kot izvirne svetilke, ki bodo popestrile vsak prostor.

WD-40

Tekočina, ki je v razpršilcu, je prvotno namenjena podmazovanju mehanskih delov tako v stanovanju kot pri prevoznih sredstvih, med drugim pa je učinkovita tudi pri odstranjevanju madežev flomastrov in nalivnega peresa. Umazano površino popršite z WD-jem in nežno obrišite z bombažno krpo.