Marsovski rover

Je žlica dokaz življenja na Marsu?

uk
29. 12. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Navdušenci nad nezemljani so prepričani, da so dobili nesporni dokaz o tem, da je nekoč obstajalo življenje na Marsu.

NASA
Bi marsovska žlica vendarle lahko bila delo nezemeljske civilizacije?

Marsovski raziskovalec Rover je namreč poslal fotografijo, na kateri je viden predmet v obliki žlice. »Žlica« je sicer prekrita s peskom, za zdaj pa ni znano, kako velika bi lahko bila. Seveda so vsi zagovorniki teorije, da je bilo na Marsu nekoč življenje, sliko takoj označili za nesporno potrditev te teorije.

Naši možgani vidijo določen vzorec in mu samodejno dajo neki pomen, čeprav tega v resnici ni. 

Druga žlica

To je sicer že druga žlica, ki so jo našli na rdečem planetu v zadnjih letih. Prav tako so na nekaterih fotografijah vidni krogi in celo predmeti, podobni rokavicam, za katere mnogi verjamejo, da gre za ostanke neke pretekle civilizacije. A seveda za zdaj ni nikakršnega dokaza, da bi dejansko šlo za delo inteligentne rase. Veliko bolj verjetno je, da so predmeti delo vremenskih razmer na planetu in nas pač spominjajo na določene predmete.

Znanstveniki so sicer vse bolj prepričani, da je bila nekoč na Marsu drugačna atmosfera kot danes in da je bila tam tudi tekoča voda. Kot takšen bi bil sposoben življenja. Pravzaprav nekatere teorije govorijo, da so zametki življenja na Zemlji prišli z Marsa, ko je vanj trčilo večje nebesno telo. A seveda to ne pomeni, da se je na Marsu razvilo inteligentno življenje. Pri »žlici« pa gre najverjetneje za optično iluzijo, za katero se bo verjetno izkazalo, da je skala.