Navidezniki

Ribjeoka objektiva za vseobsegajoč pogled

Marjan Kodelja
25. 12. 2016, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kamere, ki snemajo 360-stopinjske fotografije in videoposnetke, so tehnična modna muha in sila zabavna reč, njihova uporabnost pa je (še) vprašljiva.

Youtube
Kamera Gear 360 je sila preprosta za rabo, dokler je sparjena z ustreznim telefonom.

Navidezna resničnost bo igrala veliko vlogo, kako bomo v prihodnje »konzumirali« vsebine, a je trenutno še na stopnji eksperimenta. Tako velja tudi za cenovno dostopne kamere, ki »vidijo« prav vse.

Grajamo

Razumemo, da gre za prvo generacijo tovrstnih naprav in za par stotakov ni mogoče več, vendarle je ločljivost video posnetkov preprosto preslaba, da bi bila uporabna. 

Težavo imamo že na začetku – kako posneto nekomu pokazati. V svetu dvodimenzionalnih zaslonov 360-stopinjski posnetki ne pridejo do izraza, z očali navidezne resničnosti, s katerimi »zacvetijo«, pa se lahko pohvalijo le redki. Prav tako je omejeno tudi deljenje prek spleta, kajti Gear 360 je bolj kot ne »zaklenjen« v ekosistem Samsungovih naprav!

Najprej skozi osnove

Okrogla kamera ima na vsaki strani po en objektiv z ribjeokimi lečami. Vsaka posname svojo polkroglo, bodisi kot fotografijo bodisi videoposnetek, algoritem pa obe združi v enovito stvaritev, v kateri se sicer vidi črta »lepljenja«, ki pa, če smo odkriti, ne moti. Pod vsako lečo je petnajstmilijonsko tipalo, zato bi menili, da je tudi z ločljivostjo v tehnološkem vrhu. Narobe, kajti pogled, ki ga zajame, je tako velik, da je izrez primerljiv s posnetkom kamere z običajnim vidnim kotom veliko nižje ločljivosti. Pri fotografijah to prav veliko ne moti, drugače pa je pri 360-stopinjskih videih, kjer je gledalčeva izkušnja primerljiva z izkušnjo videoposnetkov prvih fotomobilnikov izpred več kot desetletja.

Hvalimo

Da ne zahteva veščega uporabnika in da jo postavimo v središče dogajanja, nato pa pritiskamo »sprožilec«. Na veliko čudenje mimoidočih.

Najbolje pri tej napravi

Seveda pa so se potrudili in naredili napravo izredno preprosto za uporabo. Če znate priklopiti bluetooth zvočnik na telefon, potem tudi z njo ne boste imeli težav. Po sparjenju je namreč na voljo aplikacija, prek katere lahko postorimo prav vse. Z njo prilagajamo nastavitve fotografiranja oziroma snemanja in ga prek nje tudi sprožimo. Pri tem pa ne potrebujemo nikakršnih izkušenj s tovrstnimi kamerami. Postavimo jo nekje na nam ljubo višino, na tla, da bi snemala iz karseda zanimivega zornega kota, ali jo držimo v roki nad glavo, in to je to! Posnetke hrani spominska kartica v kameri, če želimo, pa jih lahko prenesemo tudi na pomnilnik telefona. Ogled je mogoč na zaslonu, a je omejen z njegovimi zmožnostmi, zato si je pred oči najbolje povezniti »navideznik«.