Sindrom Marije Antoanete

Lahko osivimo čez noč?

S.R.
9. 12. 2016, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko se je Marija Antoaneta leta 1793 sprehodila proti giljotini, so njeni lasje nenadoma popolnoma osiveli. To je postal eden zaščitnih simbolov francoske revolucije, danes pa njeno ime uporabljajo za opis zdravstvenega stanja, kjer lasje posameznika nenadoma izgubijo svojo barvo.

Profimedia
Osivelost je del naravnega procesa staranja.

Sindrom Marije Antoanete se pojavi, ko oseba po velikem stresu, tragični izgubi ali po udeležbi v smrtno nevarni situaciji popolnoma osivi. Pa je to sploh mogoče?

Poleg vseh ugibanj, ki so se pojavljala v preteklosti, je ena od možnih razlag tudi naslednja: lasišče pri ljudeh pogosto vključuje lase z zelo različnim pigmentom, vse od sivih do temno obarvanih. Če bi temni lasje pri človeku zaradi kakršnega koli razloga nenadoma začeli množično izpadati, bi na lasišču ostali predvsem svetlo obarvani lasje, zaradi česar bi naključni opazovalec po videzu lahko sklepal, da so pri zadevni osebi lasje drastično osiveli kar čez noč.

Poleg tega lasje pri večini ljudeh sčasoma izgubijo svojo pigmentacijo, vendar to postane opazno šele, ko beli lasni mešički končno prevladajo. Vse to je del naravnega procesa staranja, kjer celice v naših laseh prenehajo proizvajati melanin. Brez dveh vrst pigmenta, pri čemer eden prispeva k temnejšim lasnim mešičkom, drugi pa jim doda rdeč ali rumen odtenek, naši lasje postajajo vse bolj brezbarvni. Hkrati so raziskovalci ugotovili, da celice, ki proizvajajo melanin, proizvajajo tudi vodikov peroksid, za katerega vemo, da se uporablja za posvetlitev las. Glede na raziskave obstaja možnost, da se s starostjo upočasni ali celo popolnoma ustavi razgradnja vodikovega peroksida, posledično pa imamo presežek te kemične spojine in pomanjkanje melanina.

Kratek odgovor je torej ta, staranje lahko privede do nenadne osivelosti in v nekaterih primerih je to mogoče tudi kar čez noč.