Spletne prevare

"Videla bi tvojega korenjaka"

Marjan Kodelja
27. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Izsiljevanje je prastara človekova »obrt«. Dokopljemo se do skrivnosti, nato pa zahtevamo denar v zameno za tišino. Pazite, da ne bo doletela tudi vas. Sovražnik namreč nikoli ne počiva.

Profimedia
Dodatna previdnost na svetu naj bo mati modrosti.

Splet je obrt dvignil na novo raven, intimne fotografije pa so nov zlati rudnik. Najbolj ranljiva skupina so najstniki, pred izsiljevalci pa niso varni niti odrasli. Vse je odvisno od spretnosti in morda tudi videza nepridiprava/-ke!

Največkrat se storilec izdaja za privlačno žensko, izbere si izzivalno profilno fotografijo ter poskuša na družbenih omrežjih najti žrtev. Če cilja na ženske, pa je postaven mladenič. Prošnje za prijateljstvo pošilja vsepovprek, več ko jih pošlje, večja verjetnost je, da bo ulovil koga z veliko denarja. Ko žrtev potrdi prijateljstvo, začne storilec pogovor, s spogledovanjem poskuša navezati osebni odnos in jo pripraviti do deljenja osebnih podatkov, predvsem intimnih fotografij.

cert@cert.si
V primeru, da bodo posnetke javno objavili na internetu, se lahko obrnite na cert@cert.si za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin.

Flirt na facebooku

Stik med storilcem in žrtvijo je največkrat vzpostavljen na družbenih omrežjih Facebook ali Badoo. Priznajmo si, da smo moški dovzetni za prijateljstvo z mladim dekletom in se ne vprašamo, ali je za prošnjo res dekle, za katero se izdaja, pa tudi ne, s čim smo »lepotico« očarali, da si želi pristnega stika. Brž ko jo potrdimo za »prijateljico«, storilec pridobi dostop do podatkov profila, ki javno niso na voljo. Z njim delite vse. Tako dobi vpogled v življenje žrtve, na podlagi podatkov iz profila pa sklepa, ali je dovzetna za izsiljevanje in ali se to izplača.

Intima na skypu

Če so vsi pogoji izpolnjeni, nova prijateljica dokaj hitro predlaga, da pogovor in spogledovanje nadaljujeta po skypu. »Da se vidiva in bo pogovor lahko bolj intimen.« Ko zagledamo na drugi strani računalnika izzivalno in lepo dekle, pri večini moških popustijo še zadnje zavore. »Kaj pa je lahko narobe? Nič hudega, če se tako na skrivaj z nekom pogovarjam. Saj to ni varanje.« Pogovor po skypu gre v smer, ko nas »prijateljica« poskuša prepričati, da se pred kamero slečemo. Da nas opogumi, to najprej stori sama. Izvedeti pa želi tudi čim več informacij, tistih intimnejših.

Na koncu pa denar

Če to storimo, smo ulovljeni, spogledovanja pa je hitro konec. Dobimo obvestilo s priloženo intimno fotografijo ter grožnjo, da bo ta objavljena, če ne plačamo. Pri tem pa ne gre za majhne vsote. Zahtevajo tudi več tisoč evrov in pričakujemo lahko, da je to le prvi »obrok«. Izsiljevanje se nikoli ne bo nehalo. Tudi če se na izsiljevanje ne odzovemo, stvar ni zaključena. Izsiljevalci začnejo ustvarjati psihični pritisk na žrtev. Grozijo, da bodo posnetek predali organom pregona, ti pa nas bodo obtožili posredovanja pornografije, da bodo fotografijo poslali družini, sodelavcem v službi in tako naprej.