Telekomunikacije

Facebook in Google gradita najhitrejšo optično povezavo pod morjem

M.K.
26. 10. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Spletna giganta Facebook in Google sta se povezala za skupno izgradnjo podmorske kabelske povezave, ki bo zelo pospešila internetni promet med Severno Ameriko in Azijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dve največji spletni podjetni sta v povezavi z azijskimi partnerji napovedal izgradnjo najdaljše in najhitrejše podmorske optično-kabelske povezave med dvema celinama. Ko bo dokončana, bo povezava "Pacific Light Cable Network" – PLCN merila v dolžino 12.875 km od Los Angelesa do Hongkonga, zmogla pa bo zelo veliko hitrost prenosa, kar neverjetnih 120 terabajtov na sekundo. To je približno dvakrat hitreje kot zmore sedanja kabelska povezava "Faster" med Oregonom in Japonsko, ki jo pred kratkim vzpostavil Google v več drugimi telekomunikacijskimi partnerji.

Zelo zmogljiva povezava bo zadostovala za 80 milijonov sočasnih prenosov video konferenc.

Z gradnjo nove kabelske povezave bodo začeli letos, delovati pa naj bi začela že leta 2018.

Ta poslovna poteza kaže na vedno večjo vlogo tehnoloških velikanov kot so Facebook, Google in Microsoft pri gradnji telekomunikacijske infrastrukture. Maja letos sta se Facebook in Microsoft povezala za gradnjo nove, 6600 km dolge kabelske povezave med Virginijo in Španijo. PLNC pa je že šesta podmorska kabelska povezava, v katero se je kot investitor vključil Google, piše Wired.