Geotermalna energija

Islandci vrtajo pet kilometrov pod površje

S.R.
25. 10. 2016, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kar zadeva čisto energijo, sta v primerjavi z geotermalno energijo precej bolj poznani in razširjeni sončna ter vetrna energija.

Profimedia

Geotermalne toplotne črpalke za proizvodnjo elektrike kot toplotni vir uporabljajo žareče kamnine globoko pod površjem. Pravi dosežek pa bi bil, če bi uspeli izdelati toplotno črpalko, ki bi lahko izkoriščala staljene kamnine ali magmo.

Islandci so na jugozahodu otoka avgusta začeli z vrtanjem pet kilometrske vrtine, kjer želijo izvrtati najbolj »vročo« vrtino v zgodovini. Magma v tem podzemnem območju, ki je posledica vulkanske dejavnosti, morsko vodo segreje do temperature med 400 in 1000 stopinjami Celzija. Pregreta voda zaradi močnega tlaka na tej globini dobi obliko "superkritične vode", ki ni niti tekočina niti plin ter vsebuje precej več energije. Geotermalni obrat, ki bi izkoriščal superkritično vodo, bi lahko imel zmogljivost 50 MW, kar je desetkrat več kot 5 MW, kolikor proizvede običajen obrat.

Islandija že zdaj vso svojo električno energijo proizvede iz alternativnih virov in fosilnih goriv, vendar tri četrtine te energije proizvedejo hidroelektrarne.