Koristno

Lupin nikar ne zavrzite

zf
23. 10. 2016, 21.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sadje je tisto, ki nas v zimskih mesecih oskrbi s pomembnimi vitamini in minerali ter nam pomaga preprečiti prehladna in nekatera druga obolenja. Olupki nekaterih vrst sadja so uporabni v kuhinji, kozmetiki in tudi v gospodinjstvu. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj rešitev.

Profimedia
Iz lupin breskve ali grozdnih pešk si lahko pripravite odlično naravno obrazno masko.

Večina nas olupke od sadja vrže vstran ne glede na to, kako polni so okusov in vitaminov. Nekateri hrano, ki je sicer ni treba lupiti, olupijo, spet drugi prisegajo na miselnost, da je v lupini največ koristnih snovi, ob tem pa tiho priznavajo, da je v njej tudi ogromno pesticidov. Kakorkoli, dobro je vedeti, da si z lupinami lahko pomagate pri številnih domačih opravilih, lupine citrusov, krompirjeve olupke in olupke številne druge koreninaste zelenjave lahko koristno uporabite.

Nasveti za dom

Profimedia
Limonina lupina vam bo prišla prav predvsem v gospodinjstvu. Odstranjuje vonjave, čisti in še lepo diši.

1. Z limonino lupino nad mastne madeže. Imate na džinsu, zavesah ali kuhinjskih krpah trdovratne mastne madeže? Preden se lotite odstranjevanja z raznimi razmaščevalci, vam svetujemo, da poskusite z limono. Na še svež masten madež nanesite nekaj soli, še bolje pa je, če uporabite sodo bikarbono, in podrgnite z limono. Nič ne bo narobe, če boste po madežu pokapljali še ostanke soka. Nato pustite, da učinkuje, in operite v pralnem stroju.

2. Ali ima vaša deska za rezanje zelenjave neprijeten vonj? Tudi tukaj uporabite že ožeto polovico limone. Vtrite jo v leseno površino in pustite, da učinkuje nekaj časa. Potem jo sperite z milnico in pustite, da se osuši.

3. Se je v džezvi za kuhanje kave nabrala grda rjava sled, ki je ne morete odstraniti? Tudi tukaj si pomagajte z limono. Z odsluženim olupkom najprej prevlecite vse zažgane dele, nato zraven olupka dajte v posodo še led in sol ter močno tresite dobre tri minute. Potem vsebino zavrzite, džezvo pa izperite z milnico in vročo vodo. Sijajno, kajne?

Ali ste vedeli?

V bananinem olupku se skriva veliko kalija, ki je primeren za mehčanje usnja, prav tako ga lahko uporabite na obrazu, saj naj bi pomagal odstranjevati akne in gube. Uporaben je tudi v gospodinjstvu. Poudarek: Olupki vam lahko pomagajo rešiti marsikatero zagato.

4. Se vam je na posodi nabral vodni kamen? Napolnite jo z vodo in dajte vanjo limonine olupke, vse skupaj postavite na štedilnik in zavrite. Pustite vreti nekaj minut in uživajte v prijetnem vonju, ki se sprošča, nato odstavite. Pustite delovati dobro uro, nato izperite.

5. V pomarančo ali kak drug citrus z nožem zarežite četrtine, vendar na spodnji strani sadeža ne zarežite do konca. Sadež lepo olupite in lupino, ki deluje kot lotosov cvet, postavite na toplo mesto, lupina bo oddajala prijeten, svež vonj. Prav tako lahko v sredino vstavite čajno svečko in dosegli boste enak učinek.

6. Bananin olupek lahko uporabite za loščenje usnja. Z notranjo stranjo namažite čevlje ali drug usnjen kos ter nato obrišite s krpo. Banane zaradi vsebnosti kalija in nekaterih olj zloščijo usnje, prav tako ga bodo dlje časa ohranile novega. Na enak način lahko zloščite srebrnino.

Lepotni nasveti

Profimedia
Imate težave s podočnjaki? Nič več, preverite, kako vam lahko pri tem pomagajo krompirjevi olupki.

1. Bananin olupek vam bo pomagal v boju proti aknam in gubam. Z notranjo stranjo bananinega olupka si občasno nežno podrgnite kožo. Pustite delovati nekaj minut in sperite.

2. Z bananinim olupkom lahko ublažite mesto pika. Na prizadeto mesto položite olupek in malce podrgnite. Oteklina bo uplahnila, prav tako bo ponehala srbečica.

3. Iz lupine breskve, ki ji dodate dve žlički sladkorja in jogurt, lahko naredite odlično masko ali piling za obraz. Čakata vas navlažena koža in obnovljena povrhnjica.

4. Sploh v hladnih dneh se začnejo težave s suho kožo. Nič več, uporabite lupino avokada. Ta vam bo zagotovila hranljivo nego, saj je bogata z maščobami. Notranji del lupine podrgnite po obrazu ter na prizadetih mestih pustite delovati in sperite.

5. Težave s podočnjaki? Krompirjev olupek z vlažno stranjo za dobre četrt ure postavite na podočnjake, rešili vas bodo zabuhlosti in grdih podplutb.

6. Odličen hranljiv pilig si lahko pripravite tudi iz groznih pešk. Žlico pešk zmeljite z dvema žlicama medu. Nanesite na kožo in nežno masirajte. Pustite delovati še nekaj minut, nato pa sperite s toplo vodo. Vaša koža bo navlažena, sijoča in bolj prožna.