Impregniranje čevljev

Bodite suhi tudi v dežju

zf
21. 10. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi vi najbolj sovražite trenutek, ko vam v že tako sivem deževnem vremenu premočijo čevlji? Po možnosti ste na poti v službo, časa, da bi se vrnili domov in se preobuli, pa nimate. Preverite rešitve.

Profimedia
Še vedno raje izberite par čevljev manj, le da bodo ti kakovostni in udobni.

Vas čevelj žuli?

Včasih so nam kaki čevlji tako všeč, da jih v hipu kupimo, a doma ugotovimo, da nas tiščijo. V tem primeru uporabite mehčalec za perilo. Zunanjost in notranjost čevlja preprosto namažite z mehčalcem, pustite nekaj časa, nato pa čevelj obujte, da se prilagodi stopalu, in težava bo odpravljena!

V deževnih jesenskih dneh nam, če smo namenjeni v mesto, največjo težavo predstavlja obutev, ki premoči. Zaradi tega se lahko hitro počutimo nelagodno in naše razpoloženje se v hipu spremeni. Da je dan zares zanič, ugotovimo, ko odpremo torbico in je tudi ta premočila. Da bi se rešili teh nepredvidljivih nadlog, uporabite impregnatorje, ki jih kupite v specializiranih trgovinah. Če ste za naravno, uporabite čebelji vosek, če tega nimate, vam bo pomagala običajna sveča.

Čevlji so lahko draga investicija

Nakup čevljev ne spada ravno med poceni investicije v garderobo, sploh če temu prištejete še udobje in videz. Vendar, še vedno se raje odločite za par čevljev manj in, ko kupujete, posezite po kakovostni obutvi, tudi ta pa bo dlje zdržala, če bo pravilno vzdrževana in negovana.

Profimedia
Za čiščenje lakastih čevljev bo dovolj le suha krpa, s katero s čevljev preprosto obrišete umazanijo.

Preden obutev prvič obujete, jo zato zaščitite z zaščitnim sprejem ali kremo, sploh če bo vaš prvi sprehod po dežju, snegu ali blatu. Pozneje pa postopek ponavljajte, odvisno od pogostnosti nošenja obutve. Tako boste svojo obutev najbolje vzdrževali, lepa pa bo ostala, če jo boste redno čistili, sploh tisto, ki je iz občutljivejših materialov. Da bodo čevlji dolgo ohranili svojo obliko, je priporočljivo, da uporabljate žlico za obuvanje ter, ko jih pospravite, primerno velik napenjalec.

Preprost postopek

Postopek naravne impregnacije je preprost in primeren za vsakogar. Preden se lotite impregnacije čevljev, si pripravite čebelji vosek ali svečo. Čevlje dobro očistite z vlažno krpo in pustite, da se posušijo, nato svečo prelomite na pol in iz nje izvlecite zažigalno vrvico. Čiste in suhe čevlje nato v celoti premažite s svečo oziroma čebeljim voskom. Nato čevlje osušite s sušilnikom za lase, ki ga nastavite na najvišjo temperaturo, da se vosek stopi. S tako zavarovanimi čevlji vam luže ne bodo več predstavljale težav, vaše noge pa vam bodo hvaležne, saj bodo deževne dneve prehodile v suhi obutvi.