Misterij

10 skrivnosti Bermudskega trikotnika, za katere ni pojasnil

J.P.
21. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bermudski trikotnik je ena največjih skrivnosti sodobnega časa. Umeščen je med Bermudske otoke, Portoriko in Fort Lauderdale na Floridi.

Profimedia
Bermudski trikotnik še vedno buri duhove.

1. Bermudski trikotnik je v zadnjih stotih letih terjal najmanj tisoč življenj. V povprečju na tem območju, ki mu je ime v članku leta 1964 dal Vincent Gaddis, letno izginejo štiri letala in dvajset plovil.

2. Za izginotje letal in plovil so bila pogosto obtožena zunajzemeljska bitja, Atlantida in plini, kot je metan. Nekateri so prepričani, da je za izginotje zaslužna zmes hladnih in toplih morskih tokov, ki se mešajo na območju Bermudskega trikotnika.

3. O Bermudskem trikotniku je prvi pisal Krištof Kolumb. 8. oktobra 1492 je v svoj dnevnik zapisal, da je na tem območju kompas prenehal delovati, tri dni pozneje pa je na nebu uzrl ognjeno kroglo.

Profimedia
Je trikotnik resnično zaklet, so tam na delu Nezemljani?

4. Bermudski trikotnik pokriva površino 1.140 kvadratnih kilometrov. Ker njegove meje niso določene, se nenavadni pripetljaji dogajajo tudi zunaj njegovih le okvirno začrtanih stranic.

5. Na območju Bermudskega trikotnika – natančneje na otoku Andros – je ameriška mornarica postavila laboratorij, ki se ukvarja z meritvami celotnega spektra simuliranja podvodnega vojskovanja. Številni teoretiki zarote so prepričani, da gre v resnici za pomorsko različico zloglasnega Območja 51.

6. Številna poročila govorijo o 'elektronski megli'. Pilot Bruce Gernon je zaradi nje med preletom izgubil 28 minut, njegovo letalo pa je v tistem času povsem izginilo z radarjev.

7. Eno najbolj znanih izginotij letal v povezavi z Bermudskim trikotnikom se je zgodilo leta 1945. Pet bombnikov ameriške vojske s 14 člani posadke je med preletom zloglasnega območja izginilo. 90 minut po vzletu so letališkemu kontrolnemu stolpu javili, da kompas ne deluje. Nato je bila prekinjena vsakršna komunikacija. Letal nikoli niso našli, kakor tudi ne treh, ki so se odpravila na reševalno akcijo.

8. Kompasi kažejo magnetni in ne geografski sever. Bermudski trikotnik pa je eno od redkih območij, kjer je situacija obrnjena. Pravi recept za zmedo.

9. Ena največjih tragedij v povezavi z Bermudskim trikotnikom se je zgodila marca 1918, ko je izginila 165-metrska tovorna ladja USS Cyclops s 306 člani posadke in 10.000 tonami mangana. Sledov brodoloma niso nikoli našli. Podobna usoda je leta 1941 doletela dve ladji, ki sta bili na podobni poti, torej od Barbadosa proti zalivu Chesapeake Bay.

10. Bermudski trikotnik zaradi izginotij letal in plovil ni edinstven. V Tihem oceanu ob obali Japonske se nahaja tako imenovani Zmajev trikotnik, kjer je v obdobju dveh let v petdesetih letih prejšnjega stoletja izginilo pet vojaških ladij in 700 mornarjev, zaradi česar so Zmajev trikotnik razglasili za vojno območje.